Dubrovačka Biskupija

U Karmelu Božjeg Milosrđa u Kuni održane duhovne vježbe u šutnji za djevojke

U Karmelu Božjeg Milosrđa u Kuni održane duhovne vježbe u šutnji za djevojke

 

„Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu“ – i danas toliko potreban i ohrabrujući poziv koji je sv. Ivan Pavao II., papa, uputio cijelom svijetu na početku njegova izbora za papu, bio je naziv duhovnih vježbi u šutnji za djevojke održanih od 23. do 25. listopada u Karmelu Božjeg Milosrđa u Kuni na Pelješcu. Papine riječi ohrabrile su za otvorenost Gospodinu sudionice pristigle iz Dubrovnika, Orebića, Širokog Brijega i Sombora.

 

Duhovne vježbe odvijale se u ozračju tišine i sabranosti karmelske pustinje, a obuhvaćale su duhovne poticaje kroz kateheze i osobna razmatranja na temelju misli sv. Ivana Pavla II., osobito o razmatranju Kristova lica i značenju posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu.

 

Svakodnevna misa i euharistijsko klanjanje u tišini osobito su bila širom otvorena vrata živom Kristu, Otkupitelju čovjeka, napisali su organizatori na svojim mrežnim stranicama. Djevojke su sudjelovale i u molitvi Časoslova te molitvi krunice Božjeg Milosrđa i Gospine krunice. Oboje, i Božje Milosrđe i Gospa, obilježili su Papin pontifikat i duhovni život u sinovskom povjerenje u Boga bogatog milosrđem i sinovskoj ljubavi i pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, izraženoj u njegovu geslu Totus Tuus – Sav Tvoj.

 

Papa je od djetinjstva nosio karmelski škapular, kojeg je nazvao najizvrsnijim znakom posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu i kojeg su djevojke također imale mogućnost primiti. Uz duhovni dio, u duhovnim vježbama bilo je prisutno i milosrđe na djelu i marijansko služenje u zajedničkom sudjelovanju u pripremanju objeda i posluživanju.