Dubrovačka Biskupija

Čestitke crkvenih osoba nadbiskupu Mati Uziniću (2)

Čestitke crkvenih osoba nadbiskupu Mati Uziniću (2)

 

Čestitke novoimenovanom riječkom nadbiskupu mons. Mati Uziniću poslali su i drugi nadbiskupi i biskupi. Donosimo neke.

 

Čestitka kardinala mons. Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog

 

Preuzvišeni Nadbiskupe koadjutore!

Otvorena i radosna srca primio sam vijest da Vas je papa Franjo, na današnji dan, na blagdan sv. Karla Boromejskog, imenovao nadbiskupom koadjutorom riječkim. Nakon telefonski izrečenih dobrih želja za Vaše novo crkveno služenje i ovim putem od srca čestitam na imenovanju i povjerenju kojim Vas papa Franjo šalje kao pomoć mons. Ivanu Devčiću, nadbiskupu metropolitu riječkom.

Dragi Nadbiskupe koadjutore, molim za Vas snagu i svjetlo Duha Svetoga da iskustva u dosadašnjem biskupskom služenju, u suradnji s nadbiskupom Ivanom, uspješno ugrađujete u život Crkve riječke, njegujući i čuvajući crkveno zajedništvo. Neka Vam Gospodin pomogne da se u svome pastirskom služenju nadahnjujete ljubavlju Krista Dobrog Pastira te budete svjedok Evanđelja i posrednik Božjega milosrđa prema svima, a posebno prema malenima i siromašnima.

U novopovjerenoj Vam pastirskoj službi neka Vas prati zagovor Majke Božje Trsatske - Svete Mati milosti, svetog Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije, te blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka istine i čiste savjesti.

Bratski Vas u Kristu pozdravljam.

 

Čestitka mons. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa, i mons. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru

 

Preuzvišeni nadbiskupe Mate,

od srca Vam čestitamo na imenovanju nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. Sve nas je obradovala vijest da Vas je Sveti Otac imenovao nadbiskupom koadjutorom, suradnikom, a kasnije i nasljednikom sadašnjeg nadbiskupa mons. Ivana Devčića i na taj način iskazao Vam veliko povjerenje.

Vašim imenovanjem Rijeka dobiva vrijednog pastira, a naša Riječka metropolija vrijednog i zauzetog biskupa suradnika. Zbog toga se radujemo budućoj bližoj suradnji.

Iako ste već biskup i znate što znači voditi stado Božje i upravljati dobrima, zasigurno da prvi koraci neće biti lagani, ali pouzdavajući se u Gospodina prepuštamo Njemu da upravlja našim koracima i ravna našim stazama. Uvjereni smo da će Vam velika pomoć biti Vaš nadbiskup ordinarij mons. Ivan i da ćete nakon što preuzmete službu od dosadašnjeg nadbiskupa svim srcem nastaviti raditi na dobrobit svih vjernika i spasenje duša Riječke nadbiskupije.

Neka Vas u Vašoj pastirskoj službi vodi snaga Duha Svetoga, a mi Vam jamčimo našu molitvenu blizinu kako bismo zajedno radili na dobrobit Crkve i našega naroda.

Srdačan pozdrav,

 

Čestitka mons. Ivana Milovana, biskupa porečkog i pulskog u miru

 

Preuzvišeni gospodine, dragi nadbiskupe Mate,

obradovala me je današnja vijest da Te je Sveti Otac imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. Srdačno Ti čestitam na tom imenovanju koje je znak povjerenja i priznanja Tebi, sa strane Svete Stolice.

Radujem se tim više što po ovom imenovanju postaješ metropolitom također moje rodne biskupije Porečke i Pulske.

Želim Ti i molim mnogo mudrosti i snage Duha Svetoga za zahtjevnu službu koju preuzimaš.

Neka Te prati Božji blagoslov!

 

Čestitka mons. Antuna Škvorčevića, požeškog biskupa

 

Preuzvišeni Gospodine!

Bratski Vam čestitam imenovanje za nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije! Vaše uzdignuće na stolicu riječkih nadpastira posebna je čast i velika zadaća.

Molim da Vam Gospodin udijeli potrebnu snagu kako biste mogli nositi teret koji Vam je papa Franjo novom službom povjerio.

Uz izraze osobitog poštovanja, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam.

 

Čestitka vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana

 

Preuzvišeni gospodine nadbiskupe koadjutore riječki, dragi Mate,

obradovala me je vijest da Te je papa Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. Nakon devet godina biskupskog služenja pod zaštitom svetoga Vlaha, biskupa i mučenika, na blagdan velikog biskupa sv. Karla Boromejskog, providnost Te izvodi na pučinu i vodi u mjesnu Crkvu Riječku, kojoj je nebeski zaštitnik sv. Vid, također mučenik. Mučeništvo - svjedočanstvo do krvi sv. Vlaha, pastoralna zauzetost i svjedočanstvo života sv. Karla, čistoća srca i bistrina pogleda sv. Vida, osobite su oznake svetaca što Ti ih providnost stavlja na životni put. Neke Ti oni svijetle primjerom života i prate Te moćnim zagovorom kod Boga na životnome putu. To je naša molitva za Tebe.

Tvoje imenovanje doživljavamo kao priznanje Crkve za dosadašnji rad i ohrabrenje da nastaviš zauzeto i predano u Božje ruke vršiti službu propovijedanja, posvećivanja i upravljanja u Nadbiskupiji riječkoj. Neka Tvoje i svo naše djelovanje bude uvijek na veću slavu Božju i spasenje neumrlih duša.

U svoje ime, u ime vojnog biskupa u miru msgr. Jurja Jezerinca, u ime svih djelatnika Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj te svega klera i puka od srca Ti čestitam na novoj službi.

Srdačno Te u Gospodinu pozdravljam,

 

Čestitka mons. Bože Radoša, varaždinskog biskupa

 

Dragi brate u biskupstvu Mate,

na dan kada Crkva slavi svetog svog ugodnika, milanskoga nadbiskupa Karla Boromejskoga, revnog i predanog pastira naroda Božjeg i vjernog promicatelja katoličke obnove, Crkvu u našoj Domovini iskreno je razveselila vijest da je Sveti Otac papa Franjo upravo tebe imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije.

Dragocjeno iskustvo koje si stjecao vršeći kroz devet godina službu pastira slavne Crkve dubrovačke sigurno će ti pomoći da na jednak način svojim iskrenim i neposrednim izričajem koji te resi kao čovjeka i svećenika, blizinom i jednostavnošću kojom si uvijek i dosada nastupao - ne plašeći se čak niti onda kada te drugi možda nisu razumjeli, pravnički jasno, ali i pastoralno razborito, budeš na pomoć bratu u službi preuzvišenom nadbiskupu i metropolitu Ivanu, kojemu si kao oslonac poslan, za dobro klera i naroda Crkve riječke.

Neka ti ovaj sveti zaštitnik, Karlo Boromejski, kojega se Crkva spominje na dan objave tvoga imenovanja, a tvoj 'kolega' u svetim crkvenim pravnim znanostima, bude uzor jednostavnosti, poniznosti i skromnosti koja ga je resila, a koja je otvarala vrata srca čak i onih koji u Crkvi njegova vremena nisu prepoznavali lice Krista siromašnog i Krista siromašnih, rađajući - kako sam kaže - Krista u drugima:

„Neka se sve vaše vrši u ljubavi. Tako ćemo lako moći nadvladati sve poteškoće koje danomice u velikom broju doživljavamo. Tako ćemo imati snage da Krista rodimo u sebi i u drugima."

Želeći tebi, dragi Mate, da te i dalje tvoja nova služba vodi onamo i onima gdje je potrebno da se Krist iznova rodi, obećavam ti svoju bratsku blizinu i molitve, da s istim dostojanstvom s kojim te Crkva prepoznala za ovo služenje, odgovoriš i hrabrošću Duha koji puše gdje i ne razumiješ i šalje te gdje i možda i nisi odmah spreman, ali si potreban njegovoj Crkvi.

Radujući se s tobom i iskreno ti ovom prilikom čestitajući, želim ti svako dobro!

 

Čestitka mons. Rroka Gjonlleshaja, nadbiskupa barskog i apostolskog upravitelja Kotorske biskupije

 

Poštovani brate u biskupstvu!

Od srca Vam čestitam imenovanje kojim Vas je Sveti Otac Franjo postavio nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. Uz ovu čestitku, izričem želju da Vaša nova služba bude na dobro i blagoslov, ponajprije mjesnoj Crkvi kojoj ste upućeni, te svim ljudima dobre volje kojima Vas Gospodin šalje. Čestitci se pridružuju i biskupi u miru, mons. Zef Gashi i mons. llija Janjić, kao i svi svećenici, redovnici i redovnice Kotarske biskupije i Barske nadbiskupije.

Koristim ovu prigodu kako bih se najiskrenije zahvalio za tolika dobra koje ste, kao biskup dubrovački, za Kotarsku biskupiju učinili te za bratsku blizinu i srdačnost koju ste nesebično iskazivali.

 

Čestitka mons. Slavka Večerina, imenovanog subotičkog biskupa i mons. Ivana Penzeša, apostolskog upravitelja Subotičke biskupije

 

Preuzvišeni i dragi biskupe Mate!

S radošću smo primili vijest da Vas je Sveti otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije.

Primite stoga iskrene čestitke kako nas dvojice, tako i cijele Subotičke biskupije. Radujemo se s Vama i s cijelom Vašom nadbiskupijskom zajednicom, kojoj će Vaše predano služenje zasigurno uz Božji blagoslov biti dragocjeno i plodonosno.

Neka Vam stoga lsus Krist, Veliki svećenik i Dobri pastir, udijeli obilje milosti i darova Duha Svetoga kako biste predanim apostolskim žarom i radosno mogli vršiti povjerenu Vam novu službu.

Uz izraze osobitog poštovanja i s srdačnim pozdravima u Gospodinu,

 

Čestitka mons. Jurija Bizjaka, koparskog biskupa

 

Poštovani oče nadbiskupe, dragi brat Mate!

čestitam na imenovanju za koadjutora riječke nadbiskupije i radujem se Tvome dolazku u koparsko susjedstvo: želim ugodan boravak i srdačno pozdravljam.

Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!