Ispiši ovu stranicu

Čestitke posvećenih osoba mons. Mati Uziniću na imenovanju riječkim nadbiskupom

  • Utorak, 10. studenog 2020 10:00
Čestitke posvećenih osoba mons. Mati Uziniću na imenovanju riječkim nadbiskupom

 

Poglavarice i poglavari redovničkih zajednica, kao i druge crkvene osobe, također čestitaju novom riječkom nadbiskupu mons. Mati Uziniću, evo nekih čestitki:

 

Čestitka fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Marijina u Mostaru

 

On "dade" jedne kao apostole, druge kao proroke, jedne kao

evanđeliste .. za izgradnju Kristova tijela" (Ef 4, 7.11).

 

Poštovani mons. Uziniću, dragi biskupe Mate!

Danas u podne obznanjeno je da Vas je Papa Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije.

Zapala Vas je nova služba apostolskog nasljednika u Rijeci. U ime Hercegovačke franjevačke provincije, i svoje osobno, čestitam na povjerenju koje Vam je Papa iskazao.

U isto vrijeme, u potpunoj iskrenosti, ne mogu reći da nas je ta vijest obradovala. Na području te Nadbiskupije nemamo svojih samostana i žao nam je da nećemo moći više ovako plodonosno surađivati.

Želim Vam zahvaliti na svemu što ste kroz ovo vrijeme službe u Dubrovačkoj biskupiji učinili za našu Provinciju i mjesnu Crkvu.

Neka Vas u svemu prati Božji blagoslov!

 

 

Čestitka fr. Slavka Sliškovića, provincijala Hrvatske dominikanske provincije

 

Preuzvišeni oče Nadbiskupe Mate,

u svoje ime i u ime braće Hrvatske dominikanske provincije čestitam Vam na imenovanju za nadbiskupa koadjutora riječkoga. Neka Vas gospodin, po zagovoru sv. Vida, prati u Vašoj odgovornoj službi, kao što je to, vjerujemo, i dosad činio po zagovoru sv. Vlaha.

Nadam se da ćemo i u Vašoj novoj službi uspješno surađivati na dobro Crkve i naroda. Srdačno Vas pozdravljam u Gospodinu,

 

Čestitka s. M. Klare Šimunović, vrhovne predstojnice Školskih sestara franjevki

 

Preuzvišeni oče nadbiskupe Mate!

Obradovala nas je vijest da Vas je Sveti Otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije. Osobno i u ime sestara naše Družbe upućujem Vam srdačne čestitke.

S osjećajima iskrenog poštovanja zahvaljujem Vam za Vašu pastirsku brigu i poticajnu suradnju s našim sestrama i zajednicama koje su prisutne u gradu Dubrovniku i Dubrovačkoj biskupiji.

U novoj odgovornoj službi koju Vam Sveti Otac povjerava želim Vam obilje Božjeg blagoslova. Neka Vas Gospodin trajno prati i nadahnjuje svojim Duhom kako biste vjerno vršili svoje poslanje u novoj mjesnoj Crkvi. Mi ćemo Vas i nadalje pratiti svojom molitvom.

Srdačno Vas pozdravljam.

 

Čestitka s. M. Andrijane Mirčete, provincijalne poglavarice Provincije Navještenja Gospodinova Družbe sestara milosrdnica u Splitu

 

"... nek donose svjetlo riječi i istine da ljude prosvijetle. Kao što je rečeno, oni su svjetiljke: Neka budu bokovi vaši pripasani a goruće svjetiljke u vašim rukama. I:... Neka tako svijetli vaše svjetlo pred ljudima   da vide vaša dobra djela i proslave Oca vašega na nebesima."

(Iz Govora O pastirima, svetog Augustina, biskupa)

 

Mnogopoštovani mons. Mate!

Radujemo se sa Crkvom u Hrvata prigodom Vašeg imenovanja za nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije. Primite stoga naše iskrene čestitke!

Vjerujemo da ćete u ovom vremenu moralne neosjetljivosti i otuđenosti od čovjeka stvorena na sliku Božju, biti odvažan pastir i pronositelj svjetla riječi i istine, te time vrstan primjer svećenicima, redovnicima i redovnicama a u zajedništvu s njima svijetliti pred vjernicima nadbiskupije kako bi se po svjedočkom kršćanskom životu svih, proslavio Otac naš koji je na nebesima.

Molimo Dobroga Pastira, da Vas blagoslovi i upravlja darovima svoga Duha, da i u novoj službi nastavite predanim radom i pastirskom zauzetošću živjeti i skrbiti za povjerena Vam stado.

Vaše

Sestre milosrdnice

Provincije Navještenja Gospodinova - Split

 

 

Čestitka s. Veronike Nele Gašpar, predstojnice Teologije u Rijeci

 

Preuzvišeni i dragi naš Nadbiskupe mons. Mate Uziniću,

u ime profesora, djelatnika i studenata naše Teologije u Rijeci, područnog studija KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, kao i u svoje osobno ime, želim Vam izraziti veliko HVALA što ste Papino imenovanje nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije, u yjeri prepoznali i prihvatili kao Isusov poziv za druge, koji od Vas traži da ponovno krenete u nepoznato, s juga prema sjeveru (usp Lk 14, 26-27).

U par rečenica izrekli ste svoj program i pozvali na sudjelovanje vjernike Riječke nadbiskupije: ,,Evo to je moj program. Doći s ljubavlju, kako bi, dragi vjernici Riječke nadbiskupije, drage posvećene osobe, draga braćo svećenici, dragi nadbiskupe, svi zajedno za riječku Crkvu mogli rađati Isusa Krista svojim djelovanjem u ljubavi. Ljubav pretpostavlja međuodnos. Iskreno se nadam da ćete mi se svi vi u toj istoj ljubavi pridružiti".

Na nas možete računati. U zahvalnosti Bogu i Vama, s radošću Vas očekujemo.

 

 Čestitka vlč. Krunoslava Novaka, generalnog tajnika HBK

 

Preuzvišeni gospodine Nadbiskupe!

U prigodi Vašega imenovanja riječkim nadbiskupom koadjutorom primite iskrene čestitke koje Vam upućujem u ime djelatnika u Tajništvu i uredima Hrvatske biskupske konferencije.

Preporučujemo Vašu novu službu Gospodinu i zagovoru sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije. Neka Gospodin po Vašim riječima i djelovanju svoju Crkvu jača u nadi i krijepi u ljubavi.

S poštovanjem Vas pozdravljam u Gospodinu.