Dubrovačka Biskupija

Oproštaj djelatnika Dubrovačke biskupije od biskupa Uzinića

Oproštaj djelatnika Dubrovačke biskupije od biskupa Uzinića

Posljednji kolegij predsjednika vijeća, ustanova i ureda Dubrovačke biskupije za ovu kalendarsku godinu održan je u prostorijama Biskupijskog ordinarijata u Dubrovniku u petak, 27. studenog te je bio prigoda i za oproštaj djelatnika s dubrovačkim biskupom i imenovanim riječkim nadbiskupom mons. Matom Uzinićem.

 

Prije kolegija slavljena je misa u katedrali Gospe Velike koju je predvodio mons. Uzinić, a za ovu misu uzeo je obrazac mise za izbor novog biskupa ove partikularne Crkve, koji će se službeno tek početi moliti u biskupiji nakon 16. prosinca, odnosno nakon što on stolica dubrovačkog biskupa bude prazna. 

 

Tumačeći evanđeoski ulomak o prolaznosti neba i zemlje (Lk 21, 29-33) biskup je kazao kako svakodnevno svjedočimo prolaznosti na različite načine te da nismo stvoreni za to da bismo trajno živjeli na zemlji, ovdje je naš privremeni boravak. Povezao je to sa svojim odlaskom iz Dubrovačke biskupije poručivši kako nemamo pravo tražiti da stvari traju dulje nego što mogu te da ne smijemo biti razočarani nego da moramo biti zahvalni na onome što smo imali, svjesni vlastite prolaznosti.

 

Među onim što je on kao biskup ovdje imao, kazao je, „to ste i vi, dragi djelatnici u Dubrovačkoj biskupiji u različitim uredima, koji ste skupa sa svećenicima ove biskupije i angažiranim vjernicima pomogli izvršiti ono poslanje koje mi je Bog dao kroz proteklih desetak godina u Dubrovačkoj biskupiji. Kako je sve prolazno, tako je i to prolazno. Ono što je trajno su Bog i njegove riječi, a nama je u službi toj trajnoj vrijednosti nastaviti. Svakom od nas, meni u Riječkoj nadbiskupiji, a vama ovdje i nadam se što prije u suradnji s novim dubrovačkim biskupom.“

 

Nastavljajući promišljanje nad evanđeoskim ulomkom o znakovima vremena izrazio je nadu da je ovo vrijeme koje je njemu bilo darovano da ga provede u Dubrovačkoj biskupiji bilo vrijeme proljeća koje naviješta blizinu ljeta i plodova, kao što propupala smokva iz evanđelja pokazuje da je ljeto blizu. Iskreno se nadam da dolazi trenutak kad će oni pupovi koje smo na različite načine zajednički uspijevali oblikovati već u sljedećem razdoblju s novim biskupom biti plodonosni, kazao je te poželio da se ovoj biskupiji dogodi to plodno ljeto, plodno razdoblje koje će omogućiti ovoj Crkvi da predvođena svojim pastirom može ostvariti ono poslanje koje joj Bog daje u ovom vremenu i prostoru.

 

Potom je izmolio molitvu koju je napisao, za novog biskupa dubrovačke Crkve:

 

„Bože, Oče naš, u Isusu Kristu svome Sinu, darovao si Crkvi dobrog pastira koji se do kraja predao u brizi za Tvoje stado. Zahvalni za sve pastire koji su nasljedujući Njega služili i služe našoj dubrovačkoj Crkvi, molimo Te daruj nam u našem novom biskupu dobrog pastira kakav nam je potreban u ovom vremenu i na ovom prostoru, kako bismo njime predvođeni mogli Tebe svjedočiti i živjeti svoje kršćansko poslanje. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Gospe od Porata, moli za nas. Sveti Vlaho, moli za nas. Bl. Marijo od Propetoga, moli za nas.“

 

Dan ranije mons. Uzinić se u prostorijama Caritasa susreo s djelatnicima i upravom Caritasa, a nakon zajedničke mise dubrovački Caritas je prigodnim darom „opremio“ biskupa za putovanje prema Rijeci.

 

Tijekom tjedna zahvalnost biskupu Uziniću su došli izraziti i predstavnici nekih društava, udruga i institucija među kojima i predstavnici Hrvatskog kulturnog društva „Napredak – Dubrovnik“.

 

Na susretima se vodi računa o poštivanju epidemioloških mjera.

 

Angelina Tadić

w202011 Ordinarijat 01

w202011 Ordinarijat 02

w202011 Ordinarijat 03

w202011 Ordinarijat 04

w202011 Ordinarijat 04a

w202011 Ordinarijat 05

w202011 Caritas 01

w202011 Caritas 02

w202011 Napredak