Ispiši ovu stranicu

Oproštaj biskupa Uzinića od svećenika i posvećenih osoba

  • Četvrtak, 10. prosinca 2020 09:00
Oproštaj biskupa Uzinića od svećenika i posvećenih osoba

 

Od objave imenovanja riječkim nadbiskupom koadjutorom 4. studenog dubrovački biskup mons. Mate Uzinić počeo se pomalo opraštati sa svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima Dubrovačke biskupije.

 

Susreti sa svećenicima po dekanatima

 

S obzirom na nemogućnost održavanja adventske duhovne obnove zbog epidemioloških mjera biskup se sa svećenicima oprostio na dekanatskim sastancima u svakom od šest dekanata Dubrovačke biskupije: Korčulanskom, Pelješkom, Stonskom, Konavoskom, Dubrovnik 1 i Dubrovnik 2..

 

U župi sv. Marka u Korčuli u ponedjeljak, 30. studenoga susreo se sa svećenicima Korčulanskog dekanata. Prvi dio susreta održan je u župnoj crkvi sv. Marka gdje je mons. Uzinić održao kratku duhovnu obnovu, odnosno jedan nagovor. Kako je nadbiskup rekao, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi nije bilo moguće održati zajedničku adventsku duhovnu obnovu, pa mu je želja bila susresti se sa svećenicima barem na razini dekanata.

 

Prije početka razmatranja biskup se prigodnim riječima zahvalio svećenicima dekanata na suradnji u ovih nepunih deset godina njegova upravljanja Dubrovačkom biskupijom. Ponajprije je čestitao novoimenovanom dekanu don Franu Kuraji, župniku Korčule, a potom je zahvalio i don Željku Kovačeviću, dosadašnjem dekanu na marljivoj i predanoj službi koju je vršio.

 

Svoje razmatranje mons. Uzinić temeljio je na radosti, jer samo liturgijsko vrijeme došašća poziva nas radost. Naglasio je i potrebu da svećenik bude radostan, da izvana iskazuje tu radost. Drugi dio svoga razmatranja temeljio je na knjizi „7 pravila za sretnu župu“. To je inače knjiga autora Fabrizia Mastrofinia, u originalu na talijanskom, čiji se sažetak biskup Uzinić potrudio prevesti na hrvatski i predstaviti ga svećenicima.

 

Svećenici su imali priliku zahvaliti biskupu Uziniću na njegovom djelovanju u Dubrovačkoj biskupiji, a biskup je svakom pojedinom svećeniku zahvalio na njegovoj službi.

 

Na susretu su sudjelovali svi svećenici dekanata s Korčule i Lastova koji pastoralno djeluju u ovom dekanatu, a poslije ručka je uslijedio i radni dio ovog sastanka.

 

Zahvalnost umirovljenih svećenika

 

Biskup Uzinić pohodio je i umirovljene svećenike Dubrovačke biskupije uime kojih ga je pozdravio i zahvalio mu mons. Mirko Maslać koji je biskupu Uziniću bio izrekao i pozdravni govor na početku njegove službe.

 

Podsjetio je kako je tada spomenuo dubrovačke biskupe 20. stoljeća te mu preporučio da od svakog uzme ono najbolje: od Vodopića pero, od Carevića vijenac mučeništva, od Butorca pobožnost Blaženoj Djevici Mariji i latinski jezik, od Perneka pravo, od Puljića ono što je najbolje. Biskup Uzinić mu je kasnije kazao da to nije lako sve skupiti u jednoj osobi, a mons. Maslać je posvjedočio: „ Nakon deset godina mogu slobodno kazati, uspjeli ste….Bili ste odličan biskup na čelu naše biskupije. Hvala Vam za to!“. Mons. Maslać je među zasluge mons. Uzinića tijekom njegove službe dubrovačkog biskupa istaknuo dom za umirovljene svećenike, povratak starog oltara u katedralu kao i povratak dubrovačkog biskupa u Biskupsku palaču.

 

Biskup zaštitnik Karmela Božjeg Milosrđa

 

Dubrovački biskup pohodio je i pustinjački samostan sestara Karmel Božjeg Milosrđa u Kuni Pelješkoj. On je, kao tadašnji predstojnik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za posvećeni život, s pastirskom otvorenošću i ljubaznošću, kako svjedoče iz Karmela, pristupio poticaju na pokretanje Karmela Božjeg Milosrđa i svojom odlukom da mu pokloni povjerenje omogućio njegovo utemeljenje 13. svibnja 2016. te na taj način postao njegovim biskupom zaštitnikom. Tako se, naime, u hodu i postupku utemeljenja jedne nove ustanove posvećenog života naziva biskup koji daje blagoslov karizmatskom nadahnuću jer prepoznaje njegovu valjanost, korisnost i crkvenost.

 

Biskup je predslavio euharistiju te je članove Karmela pozvao na poniznost i hitrinu u odgovoru na Isusov poziv. Ohrabrio ih je da nastave s molitvenim životom koji je težište karmelskog poziva.

 

„Zahvaljujemo Isusu što nam se otkrivao i dolazio kroz našeg biskupa zaštitnika Matu: kroz njegovu otvorenost, ohrabrenje, podršku, povjerenje, prisutnost, savjet, molitvu, upozorenje, zagovor, poniznost, jednostavnost, radost, blagoslov i još mnogo toga…“, istaknuli su iz Karmela.

 

Neki drugi susreti

 

S vjeroučiteljima Dubrovačke biskupije mons. Uzinić se oprostio putem zoom aplikacije, prije njihovog redovitog stručnog skupa koji se ovaj put održavao putem interneta. S djelatnicima Biskupije oprostio se na misi i redovitom mjesečnom kolegiju. Također se susreo i oprostio s profesorima, nastavnim osobljem i ravnateljem Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku s pravom javnosti.

 

U Splitu je obišao bogoslove i sjemeništarce Dubrovačke biskupije i na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinica suslavio euharistiju i oprostio se sa zajednicom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, u kojoj se pripravljaju i odgajaju buduće svećenici i Dubrovačke biskupije.

 

Istoga dana na večernjoj misi u Male braće zahvalio je svima i podijelio Božji blagoslov Gradu i biskupiji.

 

Na svim susretima vodilo se računa o poštivanju važećih epidemioloških mjera. Zbog situacije pandemije mnogi susreti se nisu mogli organizirati na željeni način, pa su osobe i institucije svoju zahvalnost biskupu Uziniću na služenju Dubrovačkoj biskupiji učinile to putem poruka ili na druge slične načine poput dubrovačkih klanjatalja Trajnog euharistijskog klanjanja, čije ustanovljenje u Dubrovniku je biskup Uzinić svesrdno podržao i podupirao.

 

Službu riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Uzinić preuzet će u Rijeci u srijedu, 16. prosinca.

 

A.T.

20 Korcula 01 20 bogoslovi 01

20 Kgrbd

Imakulata MB 04  nZAHVALA BISKUPU MATI