Ispiši ovu stranicu

Rijeka: Mons. Uzinić s mons. Devčićem na dočeku Betlehemskog svjetla mira

  • Utorak, 15. prosinca 2020 08:35
Rijeka: Mons. Uzinić s mons. Devčićem na dočeku Betlehemskog svjetla mira

 

Dubrovački biskup i imenovani riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić sudjelovao je s riječkim nadbiskupom mons. Ivanom Devčićem na dočeku Betlehemskog svijetla u ponedjeljak 14. prosinca, ispred Nadbiskupskog doma u Rijeci na dočeku Betlehemskog svjetla mira, o čemu je izviješćeno na mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije. Svjetlo su donijeli članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i zajedno s predstavnicima Saveza izviđača Rijeka ga točno u podne predali riječkom nadbiskupu mons. Devčiću i riječkom nadbiskupu koadjutoru mons. Uziniću. 

 

Nakon zajedničke molitve Anđeoskog pozdravljenja predstavnik Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Mate Mrša, čestitao je riječkom nadbiskupu 20. obljetnicu biskupske službe, a nadbiskupu koadjutoru poželio dobrodošlicu u Riječku nadbiskupiju. Zahvaljujući na čestitkama mons. dr. Devčić kazao je da unatoč skromnijem dočeku Betlehemskog svjetla, u ovom vremenu pandemije koronavirusa dužni smo kao vjernici svojim djelima i riječima Gospodina proslavljati. Katoličkim skautima i izviđačima zahvalio je na ustrajnom radu s mladima te izrazio nadu u veću uključenost djece u ove organizacije koje njeguju zajedništvo, ali i međusobnu suradnju.

 

Betlehemsko svjetlo mira simbolizira betlehemsko dijete Isusa Krista koje je došlo na svijet kao svjetlo svijeta, rekao je nadbiskup koadjutor mons. Uzinić, koji će u srijedu biti uveden u svoju novu službu.  Ono nas potiče da budemo svjetlo jedni drugima jer Isus je došao zbog svih ljudi. Ove dvije lampe zapaljene su s istog svjetla i drago mi je da su dvije organizacije povezane oko istog svjetla. Betlehemsko svjetlo  potiče nas na izgaranje jednih za druge jer svjetlo da bi gorjelo, mora se trošiti. Svojim stilom života primjer ste da je vrijedno živjeti i raditi jedni za druge, kazao je mons. Uzinić.  U nastavku je istaknuo da je svaki čovjek vrijedan i za svakoga se treba boriti, svakoga štititi. Isus je došao i postao jedan od nas kako bi nas učinio boljim ljudima. Nemojmo samo nositi njegovo svjetlo, nego budimo njegovo svjetlo jedni za druge, poručio je mons. Uzinić.

 

Biskupi su na kraju čestitali Božić članovima Zdruga katoličkih skauta i Saveza izviđača, kao i svima kojima će narednih dana mladi donijeti Betlehemsko svjetlo mira.

 

Betlehemsko svjetlo mira u Hrvatsku je stiglo ove godine, s izmijenjenom rutom u okvirima zadanim epidemiološkim mjerama, na treću adventsku nedjelju 13. prosinca u Zagreb iz salzburške katedrale, a Savez izviđača Hrvatske preuzeo ga je na graničnom prijelazu Bregana od slovenskih skauta. Tradicionalno unošenje svjetla u zagrebačku katedralu ove godine je zamijenio program na platou ispred prvostolnice.

 

Inicijativa Betlehemskog svjetla rodila se u okviru dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Potaknula ju je na božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna gledateljica koja je darovateljima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova. Betlehemsko svjetlo svugdje u svijetu je simbol mira. Prijašnjih godina na Prvu nedjelju došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazio je u Betlehem i palio svjetlo mira u Špilji Isusova rođenja te ga donosio u Beč. U Beču su svjetlo preuzimali izviđači iz cijelog svijeta, među njima i članovi Saveza izviđača Hrvatske. Ove godine zbog zdravstvene situacije program je održan u nešto izmijenjenom obliku.

 

Nadbiskup Uzinić u nedjelju, 13. prosinca sudjelovao je na euharistijskom slavlju u katedrali u Krku koje je predslavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, a na kojem je obilježena 100. obljetnica rođenja za nebo sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića

 

A.T.

Fotografije: Riječka nadbiskupija

20201214 Rijeka Betl svj 02

20201214 Rijeka Betl svj 03

20201214 Rijeka Betl svj 04

20201214 Rijeka Betl svj 05