Ispiši ovu stranicu

Molitveni priručnik „Pred oltarom Gospe od Porata – u vrijeme pandemije Covid -19“

  • Ponedjeljak, 21. prosinca 2020 12:31
Molitveni priručnik „Pred oltarom Gospe od Porata – u vrijeme pandemije Covid -19“

 

Molitveni priručnik „Pred oltarom Gospe od Porata – u vrijeme pandemije Covid -19“ objavljen je na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije kako bi mogao poslužiti kao pomoć pri različitim molitvenim susretima u župnim ili drugim zajednicama Dubrovačke biskupije. U priručniku su na jednom mjestu skupljene večernje molitve koje su se molile u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u vrijeme „zatvaranja“ i koje su prenošene na internetu tijekom 78 dana te im se veliki broj vjernika priključivao iz svojih domova. Molitve je predvodio dubrovački biskup mons. Matom Uzinić pred likom Gospe od Porata.

 

„Pobožnost Crkve prema Blaženoj Djevici svojstvena je kršćanskom kultu (usp. KKC 971). U našim životnim radostima i nadama, bolima i poteškoćama, kao pojedinci i kao zajednica, utječemo se pod njenu obranu, moleći ju da nas izbavi iz svih pogibli, ne odbijajući nas u svim našim potrebama“, stoji u uvodniku Ureda za pastoral. „Zatekavši se u situaciji pandemije, suočeni sa sveopćim 'zatvaranjem' kako društva, tako i pojedinaca, u svemu pritisnuti, ali ne pritiješnjeni, dvoumeći, ali ne zdvajajući (usp. 2 Kor 4,8 ), predvođeni našim biskupom Matom, okupljali smo se tijekom 78 večeri pred likom Blažene Djevice Marije, koju u našoj katedralnoj crkvi častimo kao Gospu od Porata.“

 

Upravo u tim okolnostima, nadalje se objašnjava, nastajali su tekstovi koje ovdje donosimo, sabrani na jednom mjestu nudeći, svima koji to žele, mogućnost da pronađu nešto kako za osobnu duhovnu izgradnju, tako i za izgradnju zajednice krštenika.

 

U priručniku se nalaze razmatranja nadahnuta biblijskim tekstovima, kao i tekstovima različitih dokumenata crkvenog učiteljstva. Ti meditativni tekstovi korišteni su za vrijeme klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, kao i tijekom raznih pobožnosti koje su se odvijale pred likom Gospe od Porata: Križni put, Put svjetla, molitva krunice itd.. Osim razmatranja i meditativnih tekstova, u priručniku se nalaze i ostale prigodne molitve, litanije i zazivi.

 

Priručnik objavljuje Pastoralni ured Dubrovačke biskupije, a uredila ga je Željana Lučić.

 

Angelina Tadić

PRED OLTAROM - NaslovnicaW