Dubrovačka Biskupija

Svjedočanstvo o molitvi žive krunice članica molitvene zajednice iz Korčule

Svjedočanstvo o molitvi žive krunice članica molitvene zajednice iz Korčule

Molitvena zajednica župe sv. Marka u Korčuli već desetak godina moli i tzv. živu krunicu odnosno svaki član zajednice svakog dana izmoli bar jedno otajstvo, u vrijeme kada je toj osobi to najzgodnije. Svake godine imaju i misu zahvalnicu u koju uključe sve nakane i zahvale na koje su se krunice molile.

 

Dnevno izmole sva četiri otajstva, s uvodnom i završnom molitvom, litanijama i molitvom sv. Josipu. Mole i „rezervno“ otajstvo želeći tako biti sigurni da su sve desetice izmoljene u slučaju ako se nekome dogodi da zbog nekih razloga propusti izmoliti svoju deseticu. Uz svako otajstvo mole i deseticu za duše u čistilištu. Dnevno je u molitvenom lancu povezano tridesetak vjernika.

 

„Naša živa krunica nam je tu kao sigurnost i pouzdanje da nas zajednička molitva povezuje i inače, a naročito sada kada nemamo uobičajene tjedne sastanke molitvene zajednice“, svjedoče ih ove molitvene zajednice.

 

Podijelili su i neka druga svjedočanstva svojih molitelja, kako bi možda i neke druge vjernike potaknuli da se na sličan način povežu u molitvi.

 

„Ja molim četvrto žalosno otajstvo od kad smo počeli moliti. U početku me je bilo strah samo da ne preskočim jer ja to shvaćam kao zavjet, a kasnije mi je ušlo u svakodnevnu jutarnju molitvu koja me sjedinjuje sa našom molitvenom zajednicom i svima koji se utječu u molitvu zajednice. Jednostavno osjećam prisutnost svih iz molitvene i njihovih obitelji, kao i sve koji su u potrebi naše molitve i zahvale. Dan bez ovog otajstva mi je nepotpun, tj. ako ujutro ne izmolim odmah, osjećam se nepotpuno. A razmišljanje o otajstvu koje molim daje mi snage da svaki križ koji nosim je manji od onoga koji je Isus dragovoljno nosio za nas. (moliteljica D.)

 

„Pridružila sam se među zadnjima i pripale su mi litanije. Iskreno sam rekla u sebi „ajme“, ali počela sam s naporom. Dan po dan sve je bivalo lakše i sve ljepše i draže. Prebacila sam litanije ih u mobitel da su mi uvijek na dohvat ruke kad putujem. Znam ih već napamet ali uvijek je dobro gledati u tekst da mogu zastat i razmišljati. Dan koji ne započne litanijama nije moj pravi dan. Imam osjećaj da nabrajajući nagovaram Majku Mariju da mi pomogne i nema šanse da se to neće i dogoditi. Gotovo svaki dan netko me zamoli za molitvu i čini mi se da bih trebala moliti cijeli dan i da ne bi stigla uključiti svih. Moleći živu krunicu sve svoje nemoći i potrebe stavljam u litanije uz napomenu da Majka zna sto je najhitnije. Osjećam se mirno i spokojno čvrsto vjerujući da sam bila korisna u molitvi. Iskreno priznajem ima dana kada ne stignem izmoliti cijelu krunicu nego samo svoj dio, litanije i tada se osjećam sigurno jer znam da moj TIM moli i za mene i za sve moje potrebe. Molitve lete u Nebo i Bog ih čuje to je divan osjećaj zajedničke molitve kojoj se pridružuje i sam Isus.“ (moliteljica J.)

 

„Dan započinjem s molitvom Duhu Svetom da me promijeni po svojoj volji i s molitvom trećeg otajstva svjetla te deseticom žive krunice koju najčešće molim na putu do posla. Moje misli tada su sa svima koje volim, s onima koji će taj dan zatrebati molitvu. Svi dani u životu su drukčiji, nekada se sva molitva sastoji u pogledu na križ ili klečanje pred njim. Ali, ovo otajstvo i deseticu ne preskačem, nikada, to je nekakav zavjet. Moje zajedništvo sa svima koji pogled upiru ka nebu... Bože čuvaj nas!“ (moliteljica J.)

 

„Moj dio je početak krunice: Bože, u pomoć mi priteci.... I rezervna desetica, kako smo je nazvali, uvijek je sa mnom ujutro, navečer i u danu kad god meni ili nekome zatreba. To su postale moje strelovite molitve. Bože, hvala ti na svakom danu u kojemu smo skupa ma gdje bili.“ (moliteljica S.)

 

„Moja 'Zdravo kraljice' mi daje pouzdanje da sam dio velike molitvene zajednice, da sam doprinijela jednim malim dijelom nečijoj potrebi." (moliteljica Ž.)

 

Ida Gatti

Molitvena zajednica župe sv. Marka u Korčuli