Ispiši ovu stranicu

Sv. Vlaho proslavljen u Stonu

  • Petak, 05. veljače 2021 18:39
Sv. Vlaho proslavljen u Stonu

Pobožno i dostojanstveno, nešto skromnije, ali svečano, proslavljen je 3. veljače blagdan sv. Vlaha, zaštitnika istoimene župe u Stonu koji se slavi i kao Dan Općine Ston.

 

Na sam blagdan u crkvi je slavljena jutarnja misa, a svečani doček barjaka bio je na mostu kod Solane. Središnje misno slavlje predvodio je korčulanski župnik i dekan Korčulanskog dekanata don Frano Kuraja. U koncelebraciji uz župnika don Bernarda Plešea, bio je i dosadašnji župnik don Miljenko Babajić, te župnik Ponikava don Pero Pranjić.

 

Festa sv. Vlaha u Stonu otvorena je, kao i svake godine, na Kandeloru, 2. veljače uz čitanje proglasa, čemu je prethodila procesija prema crkvi Imena Isusova i preuzimanju barjaka Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta. Nakon puštanja golubica, od kojih je jedna poletjela, kako je protumačeno, prema stradalim krajevima od potresa – Petrinji, Sisku i Glini, a druga je uzletjela da se zajedno s ljudima suprotstavi tajanstvenoj pošasti koja je sve zadesila, uslijedilo je izvijanje barjaka i čitanje čestitki koje su pristigle sa svih krajeva svijeta – od Australije do Kanade i Amerike. Svečanost je završila slavljenjem mise i grličanjem.

 

Da bude sve u redu i po redu, svojim budnim okom pazili su i brinuli ovogodišnji festanjuli gospari Ivica Cvitanović i Dubravko Vukas, te  crkovinari Jozo Kalinić i Teo Mlinarić.

 

Na slavljima su također bili nazočni načelnik Općine Ston Vedran Antunica i predsjednik Općinskog vijeća Berislav Glavor sa svojim suradnicima.

 

Župa sv. Vlaha Ston

Fotografije: Sandra Vuletić

210203 Ston 01

210203 Ston 02

210203 Ston 03

210203 Ston 04

210203 Ston 05

.