Ispiši ovu stranicu

Misa u katedrali na Stepinčevo: Tražimo blaženikov zagovor da i mi možemo biti stameni u vjeri

  • Četvrtak, 11. veljače 2021 09:00
Misa u katedrali na Stepinčevo: Tražimo blaženikov zagovor da i mi možemo biti stameni u vjeri

 

Na spomendan blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, 10. veljače u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku slavljena je misa uz izložene moći blaženika, koje se čuvaju u Moćniku dubrovačke katedrale. Svečano misno slavlje predslavio je katedralni župnik don Marin Lučić uz koncelebraciju fra Nediljka Jerkana iz samostana Male braće. 

 

Župnik Lučić je kazao kako ga je, pripremajući se za propovijed, potresla slika Stepinca iz sudnice kada je blaženik bio isturen pred sudom, a iza njega krcata dvorana ljudi od kojih je najmanje bilo oni koji su ga podržavali. Tu je on ostao stamen u vjeri, ustvrdio je propovjednik, što je bilo znak da se u tom trenutku očitovalo njegovo geslo: „U tebe se, Gospodine, uzdam“.

 

Naveo je i Stepinče riječi u sudnici: „Na sve tužbe koje su ovdje protiv mene iznesene odgovaram da je moja savjest mirna, makar se publika tome smijala. Sad se kanim braniti i apelirati protiv osude. Ja sam za svoje uvjerenje spreman podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje nego, jer mi je savjest čista, pripravan sam svaki čas i umrijeti." Razmišljajući o njima propovjednik je istaknuo kako taj čovjek stoji pred Bogom i zna da je pred njime čist, te da je istina ta koja oslobađa i da će kada tad izaći na vidjelo.

 

Tako i nama danas ta slika mora biti važna, nastavio je župnik Lučić, da i mi u odnosu pred Gospodinom razlučujemo što je nama činiti i na koji način se mi trebamo postaviti.

 

Propovjednik je kazao da blaženi Stepinac u tim teškim trenucima prima silnu utjehu i milost od Gospodina da može stati pred tu rulju, taj sud, znajući da je konačan sud kod Gospodina. I tu snagu mi Hrvati trebamo primiti u svoje srce i biti na to ponosni te na poseban način tražiti njegov zagovor da i mi možemo biti tako stameni, poručio je župnik.

 

Koji je današnji put u ovom kaosu u kojem živimo?, zapitao se u nastavku propovijedi te potom povezao pročitano evanđelje da pšenično zrno mora umrijeti kako bi dalo ploda kazavši da nam put daje blaženi Stepinac, da na pozornicu ovog svijeta u kojem mi živimo iziđu „svetački likovi“, a Stepinac je jedan od tih koji nam daje svjetlo da i mi idemo tim putem u ovom našem vremenu.

 

Pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom nakon misnog slavlja nastavljeno je s molitvom za domovinu u kojoj su na poseban način sudjelovali bratimi katedralne bratovštine Presvetog Sakramenta.

 

Mario Mioč Vuletić

210210 Stepincevo kat 01

210210 Stepincevo kat 02

210210 Stepincevo kat 03

210210 Stepincevo kat 04

210210 Stepincevo kat 05

210210 Stepincevo kat 05a

210210 Stepincevo kat 06

210210 Stepincevo kat 07

210210 Stepincevo kat 08