Dubrovačka Biskupija

Novim hvarskim biskupom imenovan don Ranko Vidović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije

Novim hvarskim biskupom imenovan don Ranko Vidović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije

 

Papa Franjo imenovao je hvarskim biskupom don Ranka Vidovića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, dosadašnjeg župnika Župe Gospe od Otoka u Solinu, priopćila je u četvrtak 4. ožujka Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

 

Na svečanosti objave imenovanja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu govorio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić koji je izrazio radost zbog ovog imenovanja i čestitao imenovanom biskupu. S obzirom da je Hvarska biskupija sastavnica Splitske metropolije nadbiskup Barišić kao splitski metropolit zahvalio je dosadašnjem hvarskom biskupu, a zatim apostolskom upravitelju Hvarske biskupije mons. Petru Paliću na bratskoj suradnji. “Sigurno se danas raduje i biskup Petar jer je dobio nasljednika pa će se sada u cijelosti moći posvetiti upravljanju hercegovačkim biskupijama”, kazao je. Dodao je čestitku i umirovljenom hvarskom biskupu mons. Slobodan Štambuk koji je dobio već drugog nasljednika.

 

U zahvalnom govoru novoimenovani biskup Vidović je zahvalio svima te se posebno obratio vjernicima i svećenicima Hvarske biskupije: “Dragi svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici u Hvarskoj biskupiji! Mene, svećenika don Ranka, Božja Providnost šalje k vama da vam budem biskup. Dolazim vam nesiguran u koracima jer mi je sve novost, ali otvorena srca, znajući da ljubav može sve pokriti. Nosim vam evanđelje Gospodina našega Isusa Krista koje će nam biti jedini sigurni putokaz u nebeski Jeruzalem. Primite me kako bismo zajedno hodili tim putem! Svećenici su prvi suradnici biskupa pa zato na poseban način vama, braćo svećenici, upućujem pozdrav i svoje molitve. Zajednički nam je zadatak skrbiti za Narod Božji. Hrabrimo jedni druge! Klonimo se ogovaranja i strančarenja! Budimo otvoreni jedni prema drugima! Ljubimo jedni druge kao što nas Krist ljubi!”

 

Na objavi imenovanja u Biskupskom ordinarijatu u Hvaru apostloski upravitelj mons. Palić je radosno čestitao imenovanom biskupu Vidoviću na povjerenju koje mu je iskazao papa Franjo i poglavari Svete Stolice i zaželi mu srdačnu dobrodošlicu u ime umirovljenoga biskupa Slobodana, 19 dijecezanskih i 8 redovničkih svećenika koji su pastoralno angažirani, u ime 6 (šestorice) umirovljenih svećenika, u ime 49 redovnica, 2 (dvojice) bogoslova i u ime oko 21.500 Kristovih vjernika laika na sva tri otoka ove biskupije: Hvaru, Braču i Visu.

 

Don Ranko Vidović rođen je 6. svibnja 1961. u Vidonjama od roditelja pok. Gabrijela i pok. Anđe r. Ćerlek kao treće od jedanaestero djece. Nakon završene osnovne škole u Mliništu kod Metkovića, pohađa sjemenišnu gimnaziju u Splitu (1976. – 1980.). Potom upisuje Teologiju u Splitu kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije.

 

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1986. u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Od 1986. do veljače 1988. vršio je službu župnog vikara u Kaštel Kambelovcu. Zatim je preuzeo službu župnika Župe Gospe od Milosrđa u Splitu gdje je ostao do 2014. godine.

 

Te godine imenovan je župnikom i upraviteljem Prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu te dekanom Solinskog dekanata. Osim toga, u više saziva bio je član nadbiskupijskoga prezbiterskoga i pastoralnog vijeća.

 

A.T.

Fotografija: Splitsko-makarska nadbiskupija