Dubrovačka Biskupija

Biskup na okruglom stolu kongresa "Suzbijena bol - život dostojan čovjeka"

U organizaciji Stručnog društva za suzbijanje boli i Opće bolnice Dubrovnik u hotelu Astarea u Mlinima od 4. do 8. listopada održava se Treći međunarodni kongres pod nazivom: „Suzbijena bol – život dostojan čovjeka.“ Na okruglom stolu u petak 5. listopada sudjelovao je i dubrovački biskup Mate Uzinić. Govoreći o stavu Crkve prema patnji i boli biskup je rekao da Crkva podržava umanjivanje boli i pomaganje čovjeku da dostojanstvenije živi. No, citirajući protestantskog teologa Dietricha Bonhoeffera, naglasio je da je patnja tj. bol ujedno i put prema slobodi, a oslobođenje u patnji sastoji se u tome da se stvar iz svojih ruku prepusti u Božje ruke.

Na samom okruglom stolu govorilo se i o velikom projektu na području juga Hrvatske, a to je otvorenje 30 kreveta palijativne skrbi u Općoj bolnici Dubrovnik koje se treba uskoro ostvariti. Sve to je moguće i zbog moralne, ali i financijske potpore između ostalog i Dubrovačke biskupije. Naime, Dubrovačka biskupija, Grad Dubrovnik, Dubrovačko – neretvanska županija, te zaklada Blaga djela financijski su omogućili otvorenje tih 30 mjesta, a po potrebi financirat će i dodatnih 30, dakle ukupno 60.  

Na samom kraju biskup Uzinić je kazao da podržava inicijative Stručnog društva za suzbijanje boli, te zahvalio na pozivu i izrazio radost da je bio sudionik okruglog stola. S obzirom da se na okruglom stolu govorilo i o pomanjkanju medicinskog osoblja koje bi se specijaliziralo u palijativnoj skrbi, povezao je to s nedostatkom svećeničkih zvanja u Dubrovačkoj biskupiji, jer biti medicinska sestra i biti svećenik su pozivi, naglasio je biskup. „Trebamo zajednički djelovati da među mladima imamo ljude koji će htjeti nešto napraviti ne zbog toga da budu uspješni u društvu, da budu dobro plaćeni, nego da mogu više dobra napraviti. A i naša svećenička služba i vaša sestrinska je prije svega zvanje koje ima dimenziju željeti ostaviti ovaj svijet boljim nego smo ga pronašli!“, zaključio je biskup Uzinić.

Šime Zupčić