Ispiši ovu stranicu

Krunjenje slike Marije Triput Divne

Članovi Schoenstattskog pokreta okupili su se u subotu 13. listopada u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku na Danu hodočasničke Gospe kojeg proslavljaju jednom godišnje. Posebnost ovogodišnjeg hodočasničkog dana bilo je krunjenje slike Marije Triput Divne koja se posebno časti u ovom pokretu za kraljicu Dubrovačke schoenstattske obitelji. Gospinu sliku okrunio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

Na početku mise sve nazočne, među kojima i duhovnika ovog pokreta u Hrvatskoj i voditelja prvog hrvatskog schoenstattskog svetišta u Maloj Subotici kod Čakovca patera Christopha Horna, pozdravila je glavna koordinatorica Dubrovačke schoenstattske obitelji Danijela Lujo. Članovi pokreta su u procesiji do oltara donijeli krunu, cvijeće, posudu s molitvama, svijeću i veliku sliku Marije Triput Divne ukrašenu cvijećem koju je kasnije tijekom misnog slavlja biskup okrunio. U homiliji biskup Uzinić je potaknuo okupljene vjernike da Krist koji je oblikovao Marijin život bude i u središtu njihovih života te da od Marije uče kakvi trebaju biti s Isusom.

Uz članove schoenstattske obitelji iz raznih krajeva Dubrovačke biskupije na hodočasnički dan došli su i članovi pokreta iz Neuma, Mostara i Crne Gore. S dvadesetak hodočasnika iz Crne Gore točnije iz Bara, Petrovca, Budve, Tivta i Lepetana bio je i don Dean Turza koji je na kraju mise pozvao obitelji iz schonstattskog pokreta da sudjeluju u nekim programima u Crnoj Gori. Neda Radojčić Petrić u narodnoj nošnji Boke kotorske predala je biskupu dar u znak sjećanja na ovo njihovo hodočašće u Dubrovnik.

Hodočasnički dan nastavljen je svjedočanstvima vjernika o djelovanju Majke Božje u njihovom životu, slavljem saveza s posvetom novih članova, blagoslovom hodočasničkih svetišta, molitvom krunice i klanjanjem pre Presvetim Oltarskim Sakramentom. Na kraju susreta članovi Dubrovačke schoenstattske obitelji s okrunjenom slikom Marije Triput Divne, Kraljice i Pobjednice schoenstattske uputit će se do crkve sv. Đurđa u Pilama.

Što je Schoenstattski pokret?

Schoenstatt je međunarodni pokret u Katoličkoj crkvi, duhovna obitelj svećenika, žena, muževa, obitelji, mladeži i djece. To je put u savezu s Marijom pridobivati ljude za Krista, zajednički graditi kulturu ljubavi za novi kršćanski društveni poredak. U listopadu 1914.godine pater Kentenich i nekoliko mladića u jednoj maloj kapelici sklapaju «Savez ljubavi» s Marijom. Nastaje milosno mjesto. Schoenstatt je dio grada Vallendera kraj Koblenza u Njemačkoj pa je pokret dobio ime po tom mjestu, a otac Kentenich je utemeljitelj pokreta.

Bitna poruka Svetog pisma o Bogu koji ljudima iznova nudi savez sa sobom, središnja je sastavnica schoensatattske duhovnosti. Povijest spasenja svjedoči o mnogim takvim savezima. Bog zove svakoga čovjeka da stupi u taj savez, da prati njegovu ljubav i da je prenese drugima. Marija nam pri tome može biti uzor. U Njoj vidimo čovjeka koji se posve otvara za Boga i s njime živi. Ona je odobrana da bude Majkom Otkupitelja. Uzvišen na križu, Isus i nama kaže: «Evo ti Majke». Poput Marije, s Njom povezani u Savezu ljubavi, i mi možemo postati novi ljudi koji žive iz temeljne snage ljubavi.
Svi koji sklapaju Savez ljubavi žele da ih Bog i Majka Božja upotrijebe kao svoje oruđe. Oni žele biti svjedoci Božje ljubavi u sredini gdje se nalaze: u obitelji, župnoj zajednici ili u apostolskim i drugim projektima. Oni nastoje svojim primjerom pokazati da zajedno s Marijom pomažu oblikovati novog čovjeka u novoj zajednici.

Angelina Tadić

Galerija slika