Dubrovačka Biskupija

Biskup studentima: Ovom društvu nedostaje kršćana ambicioznih za služenje

Misu uz početak nove akademske godine za studente, profesore i djelatnike triju dubrovačkih sveučilišta u nedjelju 21. listopada u dubrovačkoj katedrali predvodio je biskup Mate Uzinić. Pozdravljajući sve okupljene studente, profesore i djelatnike sveučilišta biskup Uzinić je posebno pozdravio novu ravnateljicu Sveučilišta u Dubrovniku dr. Vesnu Vrtiprah poželjevši joj, u duhu nedjeljnog evanđelja, da ustrajno služi zajednici.

U propovijedi je biskup govorio o neumjerenim željama poput ambicije za vladanjem koja bi po Kristovoj logici trebala zapravo biti ambicija za služenjem.  

Isusovo obećanje učenicima da će oni koji ostave sve i pođu za njim primiti stostruko izazvalo je u njegovim učenicima neumjerene želje pa su tražili i više od toga, prva mjesta. „U njima se dogodio sukob dviju logika, logike onih koji se smatraju vladarima i gospoduju svojim narodima koja vlada u svijetu i logike Isusa Krista i onih koji žele biti njegovi: Nije tako među vama!“, istaknuo je biskup Uzinić i nastavio: „Slijediti ovu drugu, Kristovu logiku, ne znači ugušiti težnju za vladanjem, nego znači pretvoriti je u želju za služenjem. Služenje ne isključuje prva mjesta nego pojam služenje prvim mjestima mijenja značenje. Težimo li za prvim mjestima i jesmo li ambiciozni, ta naša ambicioznost nije po sebi loša. Ovomu društvu nedostaje ambicioznih kršćana koji bi željeli zauzeti i zauzeli prava mjesta. Zapravo, možda ih i ima, ali nema dovoljno onih koji tu svoju ambicioznost motivirali željom za služenjem. I tu je problem. Takve ambicioznosti, ambicioznosti biti prvi da bi služio, gladno je ovo društvo! Takve ambicioznosti gladna je i naša katolička većina koja postaje sve neambicioznija i sve tiša. Tako dozvoljavamo drugim i drugačijim ambicijama da vladaju ovim društvom, da mu nameću svoju logiku i svoje vrijednosti koje su oprečne nama i našim vrijednostima. Zašto korupcija, pronevjere? Zašto prodaja i kupovanje ispita? Zašto atentati i ratovi, ma i onaj koji se prije dvadeset godina vodio na našim prostorima, kao i oni koji se danas vode na Bliskom istoku, a koji u ovom ili onom obliku imaju identični đavolski potpis težnje za biti prvi, za vladati, za sjesti na prva mjesta? Zašto je danas ljudski život drastično pao na vrijednosti, a u nekim dijelovima svijeta i nekim životnim fazama – sjetimo se nerođenih i starih – postao potpuno bezvrijedan?“ U svim tim: Zašto? uvijek vidimo onaj đavolski sve ću ti to dati ako mi se pokloniš iz kojeg izviru zla koja razdiru živo tkivo društva, Crkve, svijeta, primijetio je biskup. „Ni mi kršćani, dapače, nismo imuni od toga da postanemo dionici te logike, da nam ona postane privlačnija od logike Isusa Krista. Zato možemo shvatiti apostole i njihovu raspravu, težnje jednih i gnjev drugih. I zato u njima, apostolima, prepoznajemo sebe i svoju težnju da u zajednici u kojoj jesmo ili društvu u kojemu živimo pronađemo svoje mjesto i poštovanje koje zaslužujemo ili, bolje, koje mislimo da zaslužujemo. A Isus nas uči, danas kao i jučer: Tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga,“ poručio je biskup okupljenoj akademskoj zajednici.

Tu ambicioznost za služenjem nije lako imati i ona se vrlo lako pretvori u nešto drugo o čemu postoje brojni dokazi. No, da je to moguće svjedoči sam Isus koji je preporučio tu logiku, a on nije samo govorio nego je to i živio, kazao je dubrovački biskup dodavši da su ga na tom putu služenja slijedili mnogi. Kao primjer naveo je sveca iz četvrtog stoljeća sv. Ilara ili Hilariona Velikog iz Gaze koji je, prema njegovom životopiscu sv. Jeronimu, a i prema još živoj legendi u Mlinima koji ga slave kao svoga zaštitnika, boravio i u ovim krajevima. Sv. Ilar je svojim autentičnim kršćanskim i monaškim životom doprinio porazu poganstva na ovim prostorima. Kao detalj iz njegovog života zanimljiv studentima i sveučilišnoj zajednici biskup Uzinić je spomenuo da je sv. Ilar i sam bio poganin koji je upravo za vrijeme studiranja u Aleksandriji upoznao Krista i njegovu logiku koja mu je radikalno promijenila život i učinila ga autentičnim kršćaninom. „Neka nam njegov primjer, a i zagovor, pomogne da mi koji nismo pogani, ali često poganski živimo, u ovoj akademskoj godini i Godini vjere, ponovno susretnemo Isusa Krista, ali i pomognemo drugima, onima koji u njega ne vjeruju ili su prestali vjerovati, da ga susretnu,“ poručio je biskup te istaknuo kako ga ponovo susresti možemo slijedeći ga na njegovom putu služenja koji neminovno ide preko križa i svega onoga što taj pojam u kršćanskoj tradiciji sebi sažima. To se „za profesore konkretizira u pošteno znanstveno napredovanje, dobru pripravu predavanja i pošten i ujednačen pristup na ispitima, a za vas studente, a s vama i sve nas na našem mjestu, u marljivi rad i pošten trud oko oplođivanja Božjih darova koje smo primili i koje ćemo najbolje shvatiti tek ako ih obogaćene osobnim angažmanom darujemo… služeći drugima za dobro svijeta, Crkve, naroda, ovog Grada, u konačnici čovjeka našeg vremena,“ poručio je profesorima i studentima dubrovački biskup.

Euharistijsko slavlje animirali su studenti, pjevao je Biskupijski zbor mladih, a na kraju mise izmoljen je „Zaziv Duhu Svetomu“ za novu akademsku godinu. Biskup je također predstavio novog studentskog kapelana don Marina Lučića koji je studentima najavio termine susreta i neke planove za novu akademsku godinu. Naglasio je kako bi odsad nedjeljna večernja misa u katedrali bila misa na kojoj bi se okupljali studenti. Preporučio je studentima i mjesečne tribine koje će se za šire pučanstvo održavati u Godini vjere, a nazvane su „Otvoreno o vjeri“.


Angelina Tadić