Dubrovačka Biskupija

Mlini: Susresti se s Kristom da bismo nastavili prenositi vjeru

Svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić Župa sv. Ilara u Mlinima proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika, kao i župno otvorenje Godine vjere. Na početku mise biskupa i vjernike je pozdravio župnik don Grgo Tomić.

U svojoj propovijedi biskup je, spominjući se borbe sv. Ilara s poganskim kultom u njegovom vremenu, naglasio važnost autentičnog kršćanskog života: „Blagdan sv. Ilara danas pred nas stavlja veliku odgovornost. Ta odgovornost je odgovornost da se poganski zmaj kojeg je sv. Ilar pobijedio u svom vremenu, a koji na nove načine i danas prijeti, i danas ponovo pobjedi autentičnim kršćanskim životom. Samo autentični kršćanski život, a što znači i autentični život mene kao svećenika, tebe kao muža, žene, oca, majke, djeda, bake, mladića, djevojke, poslodavca, radnika itd., može osigurati da evanđeoska poruka ostane privlačna našim suvremenicima i prenesena novim generacijama. Vjera po nama i po našem autentičnom kršćanskom životu treba biti navještena kako zajednicama i zemljama najstarije kršćanske tradicije, koji gube vezu s Bogom, tako i misijskim područjima, a onda i prenesena u budućnost. Ovo naviještanje i prenošenje vjere, međutim, u našem vremenu nailazi na jednu ozbiljnu prepreku, a ta prepreka je kriza vjere u velikom dijelu svijeta, koji ipak i dalje žeđa za Bogom. Da bismo nadišli tu prepreku i nastavili prenositi vjeru koju smo primili, moramo najprije sami ponovno susresti osobu Isusa Krista, jer će nas susret s Kristom kao živom osobom naprosto dovesti do želje da s drugima podijelimo radost te prisutnosti i da im pomognemo upoznati Krista da bi i oni sami iskusili tu radost.“

Nakon mise uslijedila je procesija s Presvetim oko crkve te kratko klanjanje čime je završena župna proslava sv. Ilara i ujedno otvorena Godina vjere u župi.

Šime Zupčić