Dubrovačka Biskupija

Kardinal Velasio de Paolis na skupštini Hrvatskog kanonističkog društva u Dubrovniku

Druga glavna skupština Hrvatskog kanonističkog društva održana je u četvrtak 25. listopada u kongresnoj dvorani hotela „Petka“ u Dubrovniku. Predsjednik društva dr. Josip Šalković pozdravio je okupljene članove, posebice duhovnog voditelja društva dubrovačkog biskupa Matu Uzinića i posebnog gosta kardinala Velasia de Paolisa iz Rima. Poželjevši dobrodošlicu sudionicima skupa biskup Uzinić je pročitao pozdravno pismo kardinala Josipa Bozanića koji se nalazi na Sinodi biskupa u Rimu.

„Ususret tridesetoj godišnjici proglašenja Zakonika kanonskog prava. Kanonski zakon u životu Crkve. Izazovi i perspektive,“ bio je naslov izlaganja kardinala de Paolisa koji je, uz ostalo, istaknuo temeljno antropološko stajalište koje je danas dovedeno u pitanje. Shvaćanje prava i zakona, naime, odražava shvaćanje čovjeka, a shvaćanje čovjeka odražava se i u poimanju prava i zakona. Današnji sekularizirani čovjek isključuje transcendentno i božansko iz svog života izdižući sebe kao najvišu normu. Utjecaj toga na području prava je pravni pozitivizma. Kardinal de Paolis je naglasio nužnost povratka prirodnom pravu i potrebu ponovnog otkrivanja jedne zdrave antropologije te naveo neke značajke uređenja Crkve na koje ukazuje Apostolska konstitucija „Sacrae disciplinae leges“ (Zakone svete stege).

Hrvatsko kanonističko društvo utemeljeno je 28. listopada 2010. godine u Zagrebu s ciljem okupljanja crkvenih pravnika kao i drugih fizičkih i pravnih osoba radi unapređivanja i pomaganja znanstvenog, nastavnog i stručnog rada na području kanonskog prava. Prošle godine glavnu skupštinu održali su u Zadru, a danas ima oko šezdesetak članova.

Angelina Tadić