Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa id: 52
A+ A A-
Župa sv. Obitelji - Nova Mokošica

Župa sv. Obitelji - Nova Mokošica (1)

Župa sv. Obitelji u Novoj Mokošica ustanovljena je 17. listopada 1997. g.

Pred četrdesetak godina započela je izgradnja stambenog naselja između Mokošice i Rožata, nazvano Nova Mokošica. Do danas je izgrađeno 1600 stanova, koji udomljuju blizu 6000 duša. Mnoge mlađe radničke obitelji, koje su poradi zaposlenja i škole iz napuštenih sela pribjegle bliže Gradu, našle su u Novoj Mokošici svoj dom.

Novu Mokošicu čine dvije cjeline nastambi. Jednu čini sklop zgrada visoke gradnje, a druga se zove ˝Naš dom˝, tj. zgrade niske gradnje na istočnoj strani novog naselja. Dok je ˝Naš dom˝ u sastavu župe Rožat, blok nastambi visokogradnje čini župu sv. Obitelji. Župa je u osnutku povjerena Hrvatskoj salezijanskoj provinciji, koja je za smještaj dušobrižnika kupila jedan stan u samom naselju, a za privremeni liturgijski prostor unajmila, a potom kupila, skladište jedne trgovine. Gradnja Nove Mokošice započeta je u komunističkom režimu, te nije predviđena ni jedna lokacija sakralnog objekta. U traganju za terenom gdje bi se gradio novi pastoralni centar, ispriječile su se mnoge prepreke, te još uvijek nema nekog boljeg rješenja.

Za novo naselje nije predviđena ni lokacija za groblje, a kako su još uglavnom svi stanovnici doseljenici, umrli se pokopavaju po grobljima svojih bivših župa.

U župi je centralna škola za sva naselja desne obale Omble i Osojnik. Srednjoškolci pohađaju škole u Dubrovniku.

Župna crkva, kao i kuća još su privremena rješenja, a na području župe nema ni jedne druge crkve ili kapele. Župna se zajednica okuplja u privremenom bogoslužnom prostoru, u nadi da će se uskoro doći do boljeg rješenja.

*****

 

Župa sv. Obitelji – Nova Mokošica

adresa: Bartola Kašića 8, 20236 MOKOŠICA

telefon: 020 / 453-431; 452-248

župnik: Ivo Zečević, SDB

župni vikar: Ante Guberac, SDB

Pročitaj više...