Dubrovačka Biskupija

U crkvi sv. Križa u Gružu zaređen fr. Matijas Lovro Farkaš

Fr. Matijas Farkaš, OP, zaređen je u petak, 10. lipnja na blagdan blaženog Ivana kardinala Dominicija, dominikanca i dubrovačkog nadbiskupa, u crkvi sv. Križa u Gružu za svećenika Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije. Zareditelj je bio biskup mons. Mate Uzinić kojemu je to bilo prvo svećeničko ređenje u ulozi biskupa zareditelja. Fr. Matijasovo ređenje bilo je također prvo ređenje u dubrovačkoj crkvi sv. Križa nakon savezničkog bombardiranja crkve 1943. godine. Riječi dobrodošlice okupljenima posebice ređenikovoj majci Matildi uputio je župnik župe sv. Križa fr. Mihael Mario Tolj. Provincijal Reda fr. Anto Gavrić predstavio je kandidata te prema obredu zatražio njegovo ređenje.

Fr. Matijas Lovro Farkaš rođen je 27. srpnja 1981. godine u Bugojnu, župa svetog Ante, Vrhbosanska nadbiskupija, gdje je primio sakramente kršćanske inicijacije. Osnovnu školu do trećeg razreda pohađao je u Bugojnu, a zatim, zbog ratnih neprilika, u Zagrebu i Njemačkoj. Godine 1998. sa svojom obitelji vratio se u Bugojno gdje je završio Srednju elektrotehničku školu. Nakon završene srednje škole stupio je u postulaturu Dominikanskog reda 2001. godine u Zagrebu. Iste godine je započeo studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 2002. započeo novicijat u Dubrovniku gdje je 2003. položio prve zavjete. Nakon novicijata nastavio je studij u Zagrebu. Doživotne zavjete u Dominikanskom redu položio je 7. lipnja 2007. godine. U studenome 2009. diplomirao je na KBF-u u Zagrebu. Đakonsku praksu tijekom prošle godine obavljao je u župi sv. Križa u Dubrovniku gdje je i zaređen za svećenika.

Govoreći o poruci misnih čitanja biskup Uzinić je naglasio kako Isus naziva prijateljima svoje učenike što uključuje i sve koji će na njihovu riječ povjerovati. Osobito mjesto među njima zauzimaju oni koji će biti njegovi proroci među ljudima. U propovijedi je mons. Uzinić naglasio i vrijednost odaziva na Božji poziv. Spomenuo je i kako Dubrovačka biskupija ove godine nema ređenika na njezin naslov, a već ima četiri svećenika manje za pastoral u sljedećoj godini. Istaknuo je i činjenicu kako desetljećima u ovoj biskupiji mladići nisu spremni odgovoriti na Božji poziv iako se radi o sredini koja traži Božju potporu, ali nije za to spremna dati svoje sinove nego čeka tuđe. I to je tragedija ove biskupije. Nikada se nije bilo lako odazvati Božjem pozivu, pa ni u vrijeme dubrovačkog nadbiskupa Ivana Dominicija koji je rođen 1356. godine u Firenci. Odgajala ga je majka Paula, udovica, a kada je Ivan s četrnaest godina izrazio želju da bude svećenik ona se tome žestoko protivila. Ivana je dvije godine kasnije otišao u samostan bez njezina znanja. U samostanu se morao suočiti sa još jednim problemom, a to je bilo njegovo mucanje. Uspio ga je savladati i postao je poznati propovjednik. Tako je on i danas primjer kako se u svom pozivu treba razvijati. Biskup Uzinić je kazao kako problem krize zvanja neće riješiti nitko drugi nego sami svećenici svojim primjerom. Za bl. Dominicija spomenuo je kako je probudio toliko redovničkih zvanja da su ga zvali zavodnikom mladića i djevojaka, za Boga.

Čestitajući novom svećeniku biskup i provincijal izrazili su želju za što boljom suradnjom na dobrobit vjernika Dubrovačke biskupije.