Dubrovačka Biskupija

Svetkovina Tijelova u dubrovačkoj katedrali

Na svetkovinu Tijelova biskup mons. Mate Uzinić predvodio je večernje euharistijsko slavlje s procesijom u dubrovačkoj katedrali Velike Gospe. 
Biskup Uzinić je podsjetio na sam nastanak blagdana te istaknuo kako je poruka ove svetkovine simbolično vidljiva iz tijelovskih procesija, a to je da kršćani svoj vjerski život povezan s euharistijskim Isusom iz crkve prenesu u život svojih obitelji kao i javni život. Prigovor koji se često čuje da oni koji dolaze na mise ne žive svoje kršćanstvo prigoda je za samopreispitivanje i onih koji dolaze i onih koji ne dolaze. Bez euharistije ne možemo biti kršćani kakvi bismo željeli biti, kazao je biskup Uzinić, poručivši kako se često zbog banalnih razloga odričemo euharistijskog slavlja zbog kojeg su kršćani prvih stoljeća spremno išli u smrt. 
Procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom nakon mise krenula je ulicama Grada zaustavljajući se ispred crkve sv. Josipa, franjevačke crkve i crkve sv. Vlaha odakle je podijeljen blagoslov Gradu i njegovim stanovnicima. Blagoslovljena peciva, dar dubrovačkih pekara, na završetku slavlja podijeljena su okupljenim vjernicima kao još jedan simbol blagdana.