Dubrovačka Biskupija

Klasičari kao mladi istraživači u međunarodnom projektu

Klasičari kao mladi istraživači u međunarodnom projektu

 

„Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače,“ projekt koji se diljem svijeta organizira već deseti put u periodu od 12. ožujka do 12. travnja i u kojem sudjeluje više od 10.000 učenika iz 40 zemalja diljem svijeta, prvi put je organiziran u ponedjeljak, 7. travnja u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Dubrovniku. U projektu su sudjelovali učenici trećih razreda klasične gimnazije i Gimnazije Dubrovnik, pod mentorstvom petero znanstvenika sa zagrebačkog Instituta Ruđera Boškovića (IRB) na čelu sa znanstvenikom dr. sc. Vukom Brigljevićem. Na ovaj način dubrovački učenici imali su prigode iskusiti kako izgleda jedan dan znanstvenika i kako ide sam istraživački proces.

U prijepodnevnom dijelu programa učenici su poslušali dva predavanja: „Što znamo i ne znamo o česticama i svemiru?“ i „Eksperimentalne metode za otkrivanje mikrokozmosa: ubrzavanje čestica, detektori, itd.“ s primjerom kako je otkriven Higgsov bozon. Poslijepodne su učenici dobili zadatak kojeg su rješavali u manjim skupinama ili u paru vezano uz traženje W, Z i Higgs bozona u LHC sudarima, a nakon diskusije o rezultatima njihovog istraživanja uključili su se u videokonferenciju na svjetskoj razini.

Moderatori videokonferencije nalazili su se u Cernu, a uz dubrovačke gimnazijalce sudjelovali su srednjoškolci iz Lyona, Helsinkija, Trsta i Aleksandrije.

Dr. Brigljević istoga dana navečer održao je za širu javnost predavanje na temu: „Higgsova čestica – potraga od 40 godina“ u Donjem amfiteatru Sveučilišnog kampusa u Dubrovniku.

Angelina Tadić