Ispiši ovu stranicu

Blagdan Velike Gospe u Dubrovniku

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 20:50

Svetkovina Marijinog Uznesenja na nebo u Dubrovačkoj biskupiji posebno svečano se slavi u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Tijekom prijepodneva služene su mise svaki sat vremena, a svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je biskup mons. Mate Uzinić. Govoreći o značenju svetkovine biskup Uzinić je naglasio kako se poruka svetkovine ne zaustavlja samo na onom što je Bog učinio Blaženoj Djevici Mariji nego se proteže i na sva silna djela Božja koja on čini za sve ljude. Svima koji žele i u skladu s tim žive Bog nudi istu budućnost koja je postala Marijina sadašnjost. Potrebno je, poput Marije, reći da Bogu. Biskup Uzinić pri tom je istaknuo katastrofalno stanje sa duhovnim zvanjima u biskupiji dodavši kako se to ne preuzimanje odgovornosti i životnih obveza odražava i na drugim područjima života. Mnogi nisu svjesni svog zadatka u ovom vremenu možda i zbog toga jer dovoljno ne osluškuju što im Bog govori. Biskup Uzinić ponovio je poziv pape Benedikta XVI. izrečen u Zagrebu da kršćani ne popuštaju pred sekularističkim mentalitetom nego da pokažu kako se može i drugačije živjeti. Nama je dano ovo vrijeme, ovaj grad i ovi ljudi kako bismo tu rekli svoj da Bogu, zaključio je dubrovački biskup. U molitvi vjernika biskup Uzinić se posebno pomolio za stotinjak mladih hodočasnika koji su iz Dubrovačke biskupije krenuli na susret sa Svetim Ocem u Madrid.

U tradicionalnoj procesiji nakon mise sliku Gospe od porata nosili su dubrovački pomorci, a u gradskoj luci biskup Uzinić je blagoslovio brodove, barke i ljude koji žive od mora.

Za svetkovinu svoje zaštitnice vjernici katedrale pripremali su se trodnevljem na kojem su propovijedali dominikanski prior fr. Marko Bobaš i isusovački superior o. Petar Nikolić, a uoči svetkovine održano je i molitveno bdijenje. Prigodni koncert na orguljama u čast Gospe u katedrali je održao liječnik Darko Kristović.