Dubrovačka Biskupija

Tribina povodom obilježavanja Europskog spomendana na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Europski spomendan na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji je utemeljen Rezolucijom Europskog parlamenta 2.04.2009. obilježen je već treću godinu za redom u Dubrovniku. U dvorani Ivana Pavla II. u organizaciji Udruge Daksa 1944./45. godine u utorak, 23. kolovoza održana je javna tribina na kojoj su govorili dr. Ivo Banac i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Karamarko. Voditeljica tribine bila je Nike Nagy. Minutom šutnje na početku je odana počast svim stradalnicima totalitarnih režima.

Pozdravljajući uzvanike i prepunu dvoranu slušatelja predsjednik Udruge Mato Račević skrenuo je pozornost na izložene predmete u predvorju dvorane, a riječ je o prvi puta javnosti predstavljenim osobnim predmetima pronađenim u grobnim jamama prije dvije godine tijekom ekshumacije osoba koje su u jesen 1944. godine bez suđenja pogubljene na Daksi. Naglasio je kako uz njih nisu pronađene nikakvi vojni detalji koji bi upućivali da je riječ o poginulim vojnicima. Među pronađenim predmetima, na žalost, dominiraju čahure kojima su žrtve ubijene. Gospar Račević je također napomenuo kako je tijekom prijepodneva u Dubrovniku postavljena i spomen-ploča mladom Dubrovčaninu Stjepanu Wolitzu koji je ubijen 1947. godine čime je donekle zadovoljena pravda.

Dr. Banac je govorio o nastanku pakta o nenapadanju između Njemačke i Sovjetskog Saveza kojeg su prije sedamdeset i dvije godine 23. kolovoza potpisali u Kremlju ministri vanjskih poslova Ribbentrop i Molotov. Spominjući Drugi svjetski rat i hrvatsku povijest nakon njega dr. Banac je istaknuo kako se u Hrvatskoj uporno i sve glasnije proteže teza kako se fašizam i komunizam ne mogu uspoređivati te da je za razvoj naše demokracije izuzetno važno ponavljati kako se u oba slučaja zapravo radi o totalitarnim režimima čiji je unutarnji sustav identičan. Ministar Karamarko je kazao kako su svi totalitarni režimi nacizam, fašizam, komunizam, boljševizam, socijalizam po njegovom mišljenju dio kulture smrti, te se osvrnuo na noviju hrvatsku povijest. Dajući objašnjenja zašto se do danas komunistički zločini u Hrvatskoj nisu procesuirali predložio je da se logika zapovjedne odgovornosti primjenjuje i na Drugi svjetski rat.

Samo u Hrvatskoj je do sada otkrivena 731 lokacija sa žrtvama, a smatra se da se u grobnim jamama nalaze posmrtni ostaci oko 90.000 ljudi, većinom Hrvata. Obavljene su 82 ekshumacije u kojima su pronađene kosti oko 1900 osoba. A podneseno je svega pet kaznenih prijava.

Tribini povodom obilježavanja Europskog spomendana na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima bio je nazočan i biskup mons. Mate Uzinić.