Dubrovačka Biskupija

Predstavljeno treće izdanje knjige dr. don Tonćija Matulića „Tužaljke kamenja hrvatske pustinje“

Knjiga dr. don Tonćija Matulića „Tužaljke kamenja hrvatske pustinje. Pomirenje i duhovna
obnova u svjetlu proročke i kritičke raščlambe stanja duha i svijesti suvremenoga hrvatskog društva“ koja je u kratkom vremenu doživjela treće izdanje predstavljena je u srijedu, 21. rujna u dvorani Ivana Pavla II. Organizatori su bili Glas Koncila i Vijeće za kulturu Dubrovačke biskupije, a knjigu su predstavili recenzenti prof. dr. fra Božo Lujić i prof. dr. s. Blaženka Valentina Mandarić te novi ravnatelj Glasa Koncila g. Stjepan Pogačić. Moderator večeri je bio generalni vikar Dubrovačke biskupije dr. don Petar Palić dok je u glazbenom dijelu sudjelovala ženska klapa „Amfora“. Pozdrave nazočnima na početku je uputio predstojnik Vijeća za kulturu don Ivica Pervan.
Dr. Lujić je u svom izlaganju objasnio biblijsku pozadinu naslova knjige istaknuvši kako Matulićeva knjiga predstavlja jedinstvenu teološku knjigu na hrvatskom govornom području i po vrsti i po sadržaju. Medijski je, na žalost, jednostrano prikazana kroz prizmu izbora trećeg hrvatskog predsjednika koji je agnostik u većinski katoličkoj državi, no u samoj knjizi ne mogu se iščitati tako nabijeni stavovi protiv njega. Knjiga, naime, nije pisana ni protiv koga nego za samorazumjevanje stanja duha i svijesti kršćanske zajednice u hrvatskom narodu.
Dr. Mandarić je kazala kako je knjiga svjedočanstvo teološkog i vjerničkog propinjanja i sagledavanja znakova vremena sa svrhom obnove i pomirenja hrvatskog naroda. Kao dva velika zla koja su se dogodila hrvatskom narodu autor u knjizi navodi lažne ideologije dvadesetog stoljeća i poslijeratnu privatizaciju. U svemu tome on propituje i vjerodostojnost Crkve i upravo taj autokritički ton razlikuje ovu knjigu od drugih, istaknula je dr. Mandarić.
Novi ravnatelj Glasa Koncila g. Stjepan Pogačić na kraju je u ime izdavača zahvalio svim sudionicima rekavši, uz ostalo, kako proročki glas do ljudi dolazi na različite načine, a u ovo naše vrijeme i pisanim putem.  Iskrenu zahvalnost predstavljačima, organizatorima i slušateljima koji su u velikom broju došli na promociju izrazio je i autor knjige dr. don Tonći Matulić.
Knjiga „Tužaljke kamenja hrvatske pustinje“  podijeljena je na četiri cjeline odnosno četrnaest poglavlja, te na 440 stranica uz uvod i zaključak donosi kazalo biblijskih mjesta, imensko i pojmovno kazalo kao i bilješku o autoru. Prvo izdanje doživjela je u kolovozu 2010. godine, a izdavač je Glas Koncila.