Dubrovačka Biskupija

Misa za početak školske godine

Misa sa zazivom Duha Svetoga za dubrovačke srednjoškolce i njihove profesore slavljena je u srijedu, 21. rujna u dubrovačkoj katedrali, a predvodio ju je biskup mons. Mate Uzinić. Pozdravljajući sve nazočne predstojnik Vijeća za pastoral mladih Dubrovačke biskupije don Ivan Bolkovac naglasio je kako je upravo Isus oko kojeg su se okupili onaj koji im može dati snagu za sve izazove s kojima će se suočiti kroz ovu školsku godinu.

Biskup Uzinić u propovijedi je, oslanjajući se na primjer sv. Mateja, potaknuo mlade da poput sveca slijede Isusa:„Svatko od nas ima svoj poziv, svoju zadaću. Posvjestimo, dakle, kako danas Isus susreće svakog od vas na početku školske godine, poziva vas da s njim idete kroz ovu školsku godinu, te se nada da ćete poput apostola Mateja odgovoriti: 'Da, želim ići za tobom i s tobom, Isuse!'" Matej je u Isusovoj školi kao prvu lekciju naučio lekciju milosrđa i poniznosti, rekao je biskup i dodao: „Draga mladosti neka ova lekcija bude i naša prva lekcija. Uzajamno milosrđe učenika i učitelja i njihova uzajamna poniznost, koja u sebi sadrži prepoznavanje vlastitih ograničenosti, neophodan su preduvjet uspješnom školovanju." Biskup Uzinić mladima je pred oči stavio primjer još jednog sveca, zaštitnika učitelja i studenata, sv. Josipa Kupertisnkog koji se nije odlikovao velikom sposobnošću učenja, ali je ipak u svojoj poniznosti naišao na ljude koji su shvaćali njegovu poniznost iz koje je kasnije proizašla na daleko poznata njegova svetost.

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su predstavnici dubrovačkih srednjih škola, a pjevanje je predvodio biskupijski zbor mladih pod ravnanjem Joška Mikuša. Na kraju mise dvoje mladih su biskupu Uziniću predali simboličan dar za imendan kojeg je biskup tog dana slavio. Iz katedrale mladi su otišli s prigodnim označivačem za knjige na kojem je otisnut program Vijeća za mlade tijekom godine i molitva prije ispita.