Dubrovačka Biskupija

Predstavljena knjiga „Povijest hrvatskog kulturnog društva Napredak u Dubrovniku“

Knjiga „Povijest hrvatskog kulturnog društva Napredak u Dubrovniku" autora Ivana Viđena predstavljena je u Franjevačkom samostanu Male braće u utorak, 27. rujna u nazočnosti uzvanika i velikog broja članova Napretka. Promotori su bili dr. don Stanko Lasić, mr. Vlaho Bogišić te sam autor.

Knjiga u izdanju podružnice ima 274 stranice, a podijeljena je u pet dijelova. Predgovor je napisao sadašnji predsjednik dubrovačke podružnice dr. Lasić, a u knjizi se može naći i kratka povijest Napretka. U drugom dijelu je prikazana dubrovačka podružnica, a u trećem Napretkove podružnice u Dubrovačkom kraju (bliža okolica: Brgat, Koločep, Orašac, Zaton; Dubrovačko primorje: Slano, Banići, Čepikuće; Pelješac: Ston, Trpanj, pokušaj osnivanja u Janjini, Kuni i Potomju; Konavle: Ćilipi, Gruda, Pločice, Dubravka (Mrcine)). Zatim su tu dijelovi o crticama uz Napretkovu dubrovačku temu te obnova i djelovanje Napretka u Dubrovniku od 1993. godine. Posebna dragocjenost u knjizi su fotografije i ilustracije, od koje su mnoge iz privatnih albuma ovim putem vjerojatno otete zaboravu, te dio o podružnicama u dubrovačkom kraju. Kako je istaknuo sam autor, uz pretraživanje arhiva u Sarajevu i Dubrovniku, mnoge informacije dobio je posjećujući potomke nekadašnjih članova Napretka. Knjiga je posvećena zaslužnim utemeljiteljima i predsjednicima Nikoli Zvonimiru Bjelovučiću i Andriji Spiletka. Dubrovačka podružnica HKD Napredak obnovljena je 22.05.1993. godine, točno 65 godina nakon prvog osnutka podružnice 1928. godine. Tijekom više od osamdeset godina djelovanja stipendirala je brojne učenike i studente te na raznovrsne načine pridonosila kulturnom razvoju dubrovačkog kraja. Moderator večeri bio je Marinko Marić, a glazbeni dio bio je povjeren solistici Nikolini Dominiković uz glasovirsku pratnju prof. Margit Cetinić.

Na predstavljanju knjige „Povijest hrvatskog kulturnog društva Napredak u Dubrovniku" pročitano je i pozdravno pismo zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića koji je tijekom dvadeset godina biskupske službe u Dubrovačkoj biskupiji podupirao, na različite načine, rad Napretka.