Dubrovačka Biskupija

Neokatekumeni: Velike misije po trgovima svake nedjelje na Brsaljama

Neokatekumeni: Velike misije po trgovima svake nedjelje na Brsaljama

 

Velike misije po trgovima koje priređuju članovi Neokatekumenskog puta u Dubrovniku održavaju se na Brsaljama svake nedjelje u vazmenom vremenu od 16 do 18 sati. U Hrvatskoj se misije održavaju u Puli, Poreču, Labinu, Splitu, Zadru, Šibeniku, Slatini, Kaštelima, Makarskoj i Imotskom te na više trgova u Zagrebu i Splitu. Misije po trgovima započele su prošle godine u Godini vjere u vazmeno vrijeme s ciljem navjestiti evanđelje svima.

 

Susret se sastoji od zajedničke molitve Večernje, svjedočanstva o osobnom iskustvu vjere nekog od sudionika te prigodnom katehezom, a sve je praćeno pjesmom neokatekumena. Misije su otvorene za sve zainteresirane i svi su dobrodošli, naglašavaju iz Neokatekumenskog puta.

 

Neokatekumenski put započeo je 1964. godine među barakašima u Madridu u Španjolskoj, pod utjecajem Drugog vatikankog sabora (1962.-65.). Inicijatori Neokatekumenskog puta su španjolski slikar Kiko Argüello i Carmen Hernández, a kasnije im se pridružio o. Mario Pezzi. Godine 1990. Neokatekumenski put je priznao papa Ivan Pavao II. kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena. Statut Neokatekumenskog puta konačno je odobren u lipnju 2008. godine u Rimu.

 

Angelina Tadić