Ispiši ovu stranicu

Prvi spomendan blaženog Ivana Pavla II.

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 21:36

Na prvi liturgijski spomendan blaženog Ivana Pavla II, počasnog građanina Dubrovnika, 22. listopada, u katedrali Gospe Velike biskup mons. Mate Uzinić predvodio je svečano koncelebrirano misno slavlje na kojem su se okupili vjernici, štovatelji blagopokojnog pape.

„Blaženi Ivan Pavao, premda nije naš sunarodnjak, na osobit način pripada nama i mi danas na njegov blagdan imamo pravo ogledali se u njemu i u njemu otkrili mogućnost vlastite svetosti," rekao je u propovijedi biskup Uzinić i dodao: „Ovo... mi Dubrovčani i Dubrovkinje otkrivamo osobito u činjenici da ga je Gradsko vijeće grada Dubrovnika na svečanoj sjednici uoči feste sv. Vlaha 2. veljače 2004. proglasilo počasnim građaninom Dubrovnika i da je on povelju počasnog građanina rado prihvatio i osobno primio 29. travnja iste godine." Biskup Uzinić je citirao govor kojeg je, prigodom primanja povelje, papa na hrvatskom jeziku izrekao tadašnjem dubrovačkom biskupu mons. Želimiru Puljiću i gradonačelnici Dubravki Šuica, a koji završava riječima: „Neka Bog blagoslovi Dubrovnik, koji je od danas i moj grad, i svu hrvatsku zemlju. Hvaljen Isus i Marija!" „Ako je bl. Ivan Pavao II. o nama govorio i za nas molio tada to, siguran sam, čini i sada pridružen Ocu u njegovoj kući, u zajedništvu s Blaženom Djevicom Marijom kojoj je čitav pripadao i svim svetima i blaženima, uključujući i našeg svetog Vlaha...". Na završetku propovijedi biskup je potaknuo okupljene vjernike da, prema riječima Ivana Pavla II. koje je izrekao na svojoj nastupnoj misi 22. listopada 1978. godine, otvore vrata Kristu koji jedini zna što je u čovjeku.

Prije mise molitvu krunice u dubrovačkoj katedrali predvodili su članovi molitvene zajednice „Dva srca" iz gruške župe sv. Križa na području koje je slavljena svečana euharistija prigodom pohoda Ivana Pavla II. Dubrovniku 6.lipnja 2003. godine. Liturgijsko pjevanje s nekoliko pjesama posvećenih blaženiku, vodio je katedralni zbor pod ravnanjem prof. Margit Cetinić.