Ispiši ovu stranicu

Misa za početak nove akademske godine u crkvi sv. Mihajla u Lapadu

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 21:39

Misa povodom početka nove akademske godine sa zazivom Duha Svetoga za studente i profesore na dubrovačkim fakultetima slavljena je u crkvi sv. Mihajla u Lapadu u nedjelju, 23. listopada, a predvodio ju je biskup mons. Mate Uzinić. Pjevao je zbor mladih župe sv. Mihajla, a čitanja i molitvu vjernika čitali su dubrovački studenti i profesori. „Poštovani gospodine rektore, gospođe i gospodo profesori, drage studentice i studenti, braćo i sestre, započeli smo novu akademsku godinu koja u svim svojim dimenzijama treba biti prožeta ljubavi prema bližnjima, ovom gradu i narodu, ali i šire jer Isus kida granice, pretvara u bližnje sve ljude," rekao je u propovijedi biskup Uzinić i nastavio: „ Svi oni su, osobito kad su potrebni naše ljubavi i blizine ili ugroženi u svom ljudskom dostojanstvu, naši bližnji, oni koje trebamo ljubiti „kao sebe samoga" jer bi, kako ističe i papa u svojoj ovogodišnjoj poruci za Svjetski misijski dan koji danas slavimo, nezanimanje za vremenite probleme ljudskog roda značilo „zaboraviti lekciju iz evanđelja o ljubavi prema bližnjemu koji pati i koji je u potrebi" i „ne bi bilo u skladu s ponašanjem Isusa, koji je 'obilazio ... sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama propovijedajući Evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć'". Svi oni su nam povjereni da ih mi, svatko od nas na svom mjestu i svojoj ulozi, učinimo boljima ne isključujući ono najvažnije, a to je navještaj evanđelja." Obraćajući se profesorima dubrovački biskup je rekao: „ Samo onaj profesor koji ljubi bližnje, kako one koji su mu konkretno povjereni da im prenosi svoja znanja i vještine, tako i one kojima će oni sutra biti poslani, a što u našem globaliziranom svijetu može uključivati bilo koga, može odgovoriti izazovu svog odgovornog profesorskog zvanja." Studentima je poručio: „Isto je i sa studentima koje će studij moći osposobiti za život samo i otvorit pravim vrijednostima samo ako ih motivira ljubav prema bližnjima, onima s kojima jesu i kojima će sutra biti poslani. Ne radi se ovdje samo o usvajanju znanja i vještina i nije bitno je li riječ o prirodnim, tehničkim, biomedicinskim, biotehničkim, društvenim ili humanističkim znanostima. Radi se o nečem puno dubljem što naš životni izbor pretvara u poziv, zvanje u služenju bližnjima, a što, dakako, ne isključuje niti ljubav prema sebi, jer se, čuli smo, ljubav prema bližnjima mjeri ljubavlju prema sebi samome."

Istaknuvši kako ljubav prema bližnjima za vjernike uključuje i ljubav prema Bogu koja mora biti osnovni princip kršćanskog djelovanja, biskup je rekao: „Za nas vjernike ovdje je riječ o tome da vjera kojoj pripadamo treba prožimati sve naše djelovanje, pa i znanstvena istraživanja jer se vjera i znanost međusobno ne isključuju, nego nadopunjuju, kako zorno svjedoči naš Ruđer Bošković kojemu ove godine slavimo jubilej i koji je u svom djelovanju izvrsno sjedinio vjeru i znanost. Ovo se, međutim, ne tiče samo nas vjernika nego i svih drugih jer se ovdje radi o dužnosti temeljnog poštivanja naravnog zakona koji ne ovisi o vjeri i kojemu je najbolji izričaj glas kojega je Bog usadio u svakog od nas, a koji se naziva glas savjesti." Biskup Uzinić je upozorio i na važnost pravilnog oblikovanja savjesti: „Moramo, međutim, paziti kako oblikujemo svoju savjest jer, kako je poručio Sveti Otac u Zagrebu, „kvaliteta društvenog i građanskog života ... dobrim dijelom ovise o ... savjesti, o tome kako je se shvaća i o tome kako se ulaže u njezino oblikovanje". O tom odgoju savjesti koja se neće ograničiti „u subjektivni okvir", nego će se otkriti „kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima", ovisi naša budućnost. U tom vidim osobitu ulogu i odgovornost ipak onih profesora i studenata koji se smatraju vjernicima i koji bi za sve druge trebali postati glas koji ne šuti, nego ustrajno govori evanđeosku poruku ljubavi bez obzira na cijenu koju za to treba platiti."

Pozivajući profesore i studente na životni odgovor ljubavi prema Bogu iznad svega i bližnjemu kao sebi samome, biskup Uzinić je zaključio: „Prihvatimo li taj Isusov odgovor kao svoj životni odgovor, na putu smo da od onog minimuma koji nam ne dozvoljava da se Bogu potpuno pripustimo, krenemo prema maksimumu ljubavi prema Bogu svojemu 'svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim srcem svojim', a bližnjemu svome kao sebi samome. Bez toga nismo samo loši kršćani, nego smo i loši profesori i loši studenti."

Na kraju mise biskup Uzinić je predstavio novog studentskog kapelana don Hrvoja Katušića. Don Hrvoje je obavijestio studente kako će se, prema planu Vijeća za pastoral mladih, posebni sastanci za studente održavati svakog prvog i trećeg četvrtka u 20.15 u prostorijama bivšeg Samostana sv. Klare, te da će večernja misa u lapadskoj crkvi ubuduće biti misa za studente i profesore dubrovačkih fakulteta, ali otvorena i drugim vjernicima.