Ispiši ovu stranicu

Vjeronauk između prenošenja kršćanskog nauka i izgradnje vjerničkog stava – stručni skup za vjeroučitelje

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 21:47

Stručni skup za vjeroučitelje u školi na području Dubrovačke biskupije održan je u subotu, 29. listopada u dvorani Samostana sv. Klare. Tema skupa bila je „Vjeronauk između prenošenja kršćanskog nauka i izgradnje vjerničkog stava." Pozdravljajući okupljene, među kojima je bio i biskup mons. Mate Uzinić, predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije mr. don Josip Mazarekić, poželio je svima plodan rad posebice novim vjeroučiteljima. Biskup Uzinić je istaknuo kako za izgradnju vjerničkog stava nije dovoljno samo prenositi poklad vjere i vjersko iskustvo u školi nego treba napraviti iskorak u katehezi u župnoj zajednici. Pozvao je vjeroučitelje da se u Godini Caritasa koja će uskoro biti službeno proglašena uključe u rad caritasa u svojim župama te karitativnu dimenziju uključe u vjeronaučne planove i programe.

Glavni predavač na skupu dr. don Edvard Punda, duhovnik Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, govorio je o temi: „Učiniti svojim ono što Crkva naučava i živi: temelj svjedočanske dimenzije vjere". Istaknuvši kako je vjeronauk pozvan izgrađivati vjernički stav dr. Punda je ukazao na važnost svjedočke dimenzije onih koji vjeru prenose, svećenika i vjeroučitelja. Kazao je kako su oni sami pozvani vjerovati da bi vjeru mogli prenositi te objasnio interakciju između vjere Crkve i vjere pojedinca. Izlažući crkveni nauk vjeroučitelji trebaju onima kojima su poslani pokazivati i brigu Crkve za čovjeka. U mjeri u kojoj oni pripadaju Crkvi učinit će svojim ono što Crkva naučava i živi i moći će u to privući svakog čovjeka, zaključio je predavač.

O „Očekivanju od vjeronauka, vjeroučenika i vjeroučitelja" govorila je prof. Ana Matić koja već sedamnaest godina predaje vjeronauk u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama. Kroz zanimljive, iako ne uvijek ugodne, primjere iz bogatog iskustva vjeroučiteljica Matić je pokazala skale očekivanja od vjeronauka samih učenika koji na kraju školovanja ipak na različite načine izražavaju zahvalnost. Također je ukazala na različite probleme s kojima se vjeroučitelji, često prepušteni sami sebi, moraju nositi ističući kako su u cijelom odgojnom procesu vjere najmanji problem učenici.

„Šanse srednjoškolskog vjeronauka kao jedinog mjesta susreta s Crkvom nakon krizme" bila je tema koreferata profesorice Angeline Tadić. Istaknuvši kako je upravo srednjoškolska dob ključna za nastanak osobne vjere te kako za učenike u toj dobi imamo samo jedan sat vjeronauka i neodgovarajuće metodičke sustave profesorica Tadić je predložila neka rješenja kako bi mladima koji se počinju udaljavati od crkve bila pokazana briga Crkve za njih. Na kraju je pokazala rezultate ankete o vjerničkim stavovima maturanta nakon dvanaest godina pohađanja školskog vjeronauka.

Tajnica Katehetskog ureda profesorica Romana Đuka Alemani najavila je nagradni izlet odnosno hodočašće Gospi Sinjskoj 12. studenog za vjeroučenike i vjeroučitelje koji su prošle godine sudjelovali na vjeronaučnoj olimpijadi. Molitvu za ovaj susret s učenicima Osnovne škole Marina Držića pripremila je s. Marinela Žuro.