Ispiši ovu stranicu

„Obiteljska škola“ za obitelji Dubrovačke biskupije

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 21:58

Četvrta obiteljska škola s temom „Obitelji, postani ono što jesi!" otvorena je u petak, 4. studenog, za obitelji Dubrovačke biskupije u hotelu Neptun grupacije Importanne Resort hotela. Školu je otvorio biskup mons. Mate Uzinić, a voditelj trodnevne škole je fra Žarko Relota.

Profesor Krešimir Marković, moderator škole, uvodno je podsjetio na tri dosad održane škole, teme i predavače, te, citirajući riječi blaženog Ivana Pavla II., istaknuo važnost i ulogu obitelji. Predstojnik Vijeća za obitelj Dubrovačke biskupije dr. don Stanko Lasić rekao je kako je obiteljska škola zaživjela jer je imala potporu bivšeg biskupa, a sada nadbiskupa zadarskog mons. Želimira Puljića, kao i sadašnjeg biskupa mons. Mate Uzinića, potporu župnika i zajednica u biskupiji. Zahvaljujući članovima Vijeća za obitelj koji se sami angažiraju, ali i pozivaju nove obitelji na školu, dr. Lasić je najavio i obiteljski tjedan u Dubrovačkoj biskupiji kao pripremu za Svjetski susret obitelji koji će se održati u Milanu od 30. svibnja do 3. lipnja 2012. godine.

Otvarajući obiteljsku školu biskup Uzinić je istaknuo važnost škola za obitelj jer mnoge obitelji propadaju i zbog toga jer po ulasku u brak misle da se više ne moraju truditi oko njega. Upravo ulaskom u brak počinje škola u kojoj supružnici međusobno počinju učiti jedno o drugome i jedno od drugoga, roditelji uče od djece i djeca od roditelja i sl. Osim takve vrste učenja pokrenute su i obiteljske škole kako bi obitelji u njima stekli dodatna znanja za skladan život obitelji. Poželio je obiteljima, sudionicima škole da postanu svjesne svog dostojanstva i onda to nastave svjedočiti drugima.

Fra Žarko Relota, župnik župe sv. Stjepana pod borovima u Splitu i kapetan hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije, potaknuo je okupljene obitelji na razmišljanje o razlogu njihovog dolaska na obiteljsku školu kako bi sudjelovanjem obogatili sebe, a ne tek negdje proveli vrijeme. Osvrćući se na temu škole „Obitelji, postani ono što jesi!" fra Žarko je naglasio da se pri tom ne misli na temeljni smisao kršćanskih obitelji izražen u već poznatom nauku Crkve o obiteljima nego više na pronalaženje i etabliranje njihovog pravog mjesta u Crkvi i društvu. Poželio im je da cijeli Dubrovnik živi kao jedna obitelj upravo po kršćanskim obiteljima koje će živjeti svoje poslanje i postati protagonisti društva, a ne tek objekti na koje drugi iz raznih perspektiva gledaju.

U drugom dijelu otvorenja škole predstavile su se obitelji koje sudjeluju na školi među kojima ima i onih koje su sudjelovale na svim dosadašnjim školama kao i dvadesetak posto novih obitelji. Prigodni obiteljski bend pod vodstvom prof. Luce Ćatić animirao je pjevanje koje svake godine pridonosi posebnom ugođaju i toplom ozračju obiteljskih škola u Dubrovniku, a što primjećuju i predavači. Na školi sudjeluje i don Dejan Turza, svećenik Kotorske biskupije kako bi prikupio iskustva za pokretanje sličnih projekata za obitelji u svojoj biskupiji.