Ispiši ovu stranicu

Predstavljena knjiga dominikanca Randa Paršića „Zabranjeno sjećanje“

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 22:02

Knjiga dominikanca Randa Paršića „Zabranjeno sjećanje" predstavljena je u petak, 4. studenog u dvorani Ivana Pavla II. Riječ je o posthumno objavljenoj autobiografiji koju su predstavili fr. Frano Prcela, priređivač knjige, mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha i fr. Anto Bobaš, prior dominikanskog samostana u Korčuli. U glazbenom dijelu večeri nastupio je klavirsko violinski duet Nevio i Anis Končić.

Fr. Frano Prcela uvodno je pročitao ulomak iz knjige koji govori o događaju kad je pater Rando služio misu u crkvi sv. Križa u Gružu tijekom Drugog svjetskog rata te na čudan poticaj Duha Svetog odlučio ne propovijedati tu nedjelju tako da je misa kraće trajala. Posljedica te njegove odluke bila je da su spašeni mnogi životi jer su avioni Ujedinjenog Kraljevstva bombardirali hotel Petku gdje se nalazio stožer njemačke vojske i obližnju crkvu sv. Križa koja je u bombardiranju nastradala. Mons. Toma Lučić iznio je nekoliko crtica iz osobnog odnosa s autorom potvrđujući kako je pater Rando malo govorio o podnesenim patnjama koje mu je nametnuo komunistički režim nakon II. svjetskog rata. Pater Anto Bobaš, prior dominikanskog samostana u Korčuli u kojem je pater Rando proveo veći dio svog života, govorio je o svom iskustvu komunizma u srednjoj Bosni gdje je rođen i živio do dolaska u samostan. Govorio je o tome kako je došlo do realizacije knjige, od inicijative jednog Korčulanina koji mu je došao sa skriptom od 500 stranica i jednim cd-om preko razmišljanja kome da povjeri priređivanje knjige do suradnje sa paterom Franom Prcelom koji je to preuzeo na sebe.

Predstavljanju knjige nazočio je biskup mons. Mate Uzinić koji je, obraćajući se okupljenim, rekao: „Naslov nam knjige govori o jednoj tragediji, ali i o još nečem puno gorem, a to je da je autoru knjige bilo zabranjeno sjećati se te iste tragedije. Zato zahvaljujem priređivaču knjige i radostan sam da je ona ugledala svjetlo dana." Knjigu je nazvao udžbenikom o vremenu koje se više ne smije ponoviti.

Knjiga „Zabranjeno sjećanje" izdana je u nakladi samostana sv. Nikole u Korčuli. Pater Rando Parišić (1912. -2004.) je tri puta bio utamničen za vrijeme komunizma: u listopadu 1944. bio je uhapšen te nakon tamnovanja u Dubrovniku i Korčuli u studenom iste godine pušten na slobodu; u lipnju 1945. godine ponovno je uhićen, osuđen na četiri godine robije, te nakon robijanja u Dubrovniku, Trogiru i Staroj Gradiški pušten 10. veljače 1948. godine; od početka srpnja do kraja studenog 1957. godine ponovo je robijao i to na zloglasnom Golom otoku.