Ispiši ovu stranicu

Završila četvrta obiteljska škola u Dubrovniku - „Obitelji, postani ono što jesi!“

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 22:04

Trodnevna obiteljska škola na kojoj se okupilo pedesetak obitelji s djecom iz Dubrovačke biskupije u hotelu Neptun u Dubrovniku završila je u nedjelju, 6. studenog euharistijskim slavljem kojeg je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji sa predavačem na školi fra Žarkom Relotom i predstojnikom Vijeća za obitelj Dubrovačke biskupije don Stankom Lasićem.

Razmišljanja o braku i obitelji koja su sudionici škole slušali i u čemu su u radionicama razgovarali nisu dovoljna, potrebna je mudrost, unutarnja snaga duha da se to prihvati, rekao je u uvodu propovijedi dubrovački biskup koji je i sam aktivno sudjelovao u cijelom radu škole. Tumačeći nedjeljno evanđelje o mudrim i ludim djevicama biskup Uzinić je rekao kako je to poruka za prvu Crkvu, ali i Crkvu svih vremena pa i za sve okupljene na ovoj obiteljskoj školi, poruka o tome kako treba biti budan čekajući dolazak Gospodina jer se s vremenom izgubi onaj početni zanos. Kroz ovu školu želi se, uz ostalo, pomoći supružnicima da se vrate na početak i ideale s kojima su ušli u brak. Navodeći primjere iz života i poruku pape Benedikta XVI. sa zagrebačkog hipodroma biskup je potaknuo obitelji da se preispitaju jesu li one budne i odupiru li se mentalitetu ovoga vremena. Upozorio je i na neobičan egoizam mudrih djevica u prispodobi i odbijanje ulaska ludim djevicama od strane zaručnika, što izgleda suprotno evanđeoskim vrijednostima dijeljenja, pomaganja i praštanja. Ovdje je riječ o osobnoj odgovornost pojedinca koja se ne može dati drugom nego je svatko za sebe mora imati, poručio je biskup.

Na kraju mise predstojnik Vijeća za obitelj dr. Stanko Lasić rekao je kako se sve ono u što se ulaže s ljubavlju na kraju vrati povezujući to s počecima pastorala obitelji u biskupiji još u vrijeme komunizma, a koji su malo po malo doveli do jednog ovakvog okupljanja obitelji. Moderator škole profesor Krešimir Marković prenio je pozdrave i zahvale vlasnika hotela Denisa Zovka koji im svake godine maksimalno izlazi u susret. Zahvalnost obiteljima i organizatorima izrekao je i fra Žarko Relota ohrabrujući još jednom obitelji da se stalno izgrađuju na dobrobit grada, biskupije i države ne dopuštajući da drugi za njih odlučuju nego da sami postanu aktivni protagonisti zajednice. Biskup Uzinić uz riječi zahvalnosti darovao je medalje i krunice don Stanku, fra Žarku i Krešimiru, a sličice svim sudionicima škole.

Tema četvrte obiteljske škole u Dubrovniku bila je „Obitelji, postani ono što jesi!", a o obitelji iz antropološke, sociološke i teološke perspektive govorio je fra Žarko Relota. U radionicama, na plenumima i u raspravama sudionici su razgovarali, raspravljali i svjedočili o ljepoti i poteškoćama obiteljskog života. Kako na dubrovačkoj obiteljskoj školi sudjeluju i djeca, uz pomoć redovnica i odgajateljica iz vrtića, ona su pripremila program i zadnjeg dana škole roditeljima pokazala što su naučila. Na obiteljsku školu su, prema mogućnostima, dolazili i župnici izražavajući na taj način podršku obiteljima iz svojih župa. A ove godine na obiteljsku školu došle su obitelji iz katedralne župe, župe sv. Križa iz Gruža, župe sv. Andrije, sv. Petra Boninovo, sv. Mihajla Lapad, Velike Gospe iz Rožata, sv. Obitelji iz Mokošice, sv. Spasa iz Mokošice, Velike Gospe iz Postranja i župe sv. Ilara iz Mlina.