Ispiši ovu stranicu

Euharistijsko slavlje u u kapelici Gospe od zdravlja u dubrovačkoj bolnici

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 22:18

U kapelici Gospe od zdravlja u dubrovačkoj Općoj bolnici biskup mons. Mate Uzinić u ponedjeljak, 21. studenog na blagdan Gospe od zdravlja predvodio je euharistijsko slavlje i blagoslovio nove postaje križnoga puta. Koncelebrirali su novi bolnički kapelan mons. Mirko Maslać, pomoćnik bolničkog kapelana dom Franjo Tomić, umirovljeni bolnički kapelan dr. fra Pio Pejić, lapadski župnik don Željko Kovačević i biskupov tajnik don Marin Lučić.

Biskup Uzinić je u propovijedi protumačio značenje dvaju međusobno povezanih blagdana: blagdana prikazanja Blažene Djevice Marije i blagdana Gospe od zdravlja. Također je naglasio važnost predanja Bogu i bližnjemu u Marijinom životu, a po njezinom primjeru i životima svih kršćana.

Prikazanje Blažene Djevice Marije je plod razmišljanja Crkve nad Marijinom ulogom u povijesti spasenja. „Crkva je razmišljajući shvatila da ono što se je dogodilo Mariji u trenutku evanđeoskog navještaja, nije nešto što se dogodilo neočekivano i bez plana. Shvatila je da je Marija, potpuno se predajući Božjoj volji riječima "Neka mi bude", za taj čin i te riječi bila pripravljena već kao djevojčica, da ju je već kao djevojčicu Bog toliko privlačio da mu se željela potpuno predati i posvetiti, da je već kao djevojčica shvaćala važnost Božjeg djelovanja i čovjekovog otvaranja Bogu, služenja njegovom planu," rekao je dubrovački biskup. Također je skrenuo pozornost kako je Marijinom prikazanju Bogu i bližnjima prethodilo prepoznavanje Božjeg dara u sebi, prepoznavanje Boga koji joj se daje. „Bila je svjesna da se Bogu ne može predati, ako se prije toga ne prepozna kao njegov dar. Njezino prikazanje Bogu, odgovor je na dar koji je primila od Boga. Samo onaj tko je svjestan da je sve što ima dar, sposoban je biti dar drugima. Marija upravo to čini. Primila je i, jer je primila, daje. Daje se i prikazuje Bogu, daje se i prikazuje bližnjima."

Gospa od zdravlja naziv je kojeg je Crkva dala uspjevši otkriti Marijino „predanje bližnjima, osobito onima koji su najpotrebniji njezine pomoći, tj. duhovno i tjelesno bolesnima." „Marija se nije zaustavila samo na prikazanju i predanju Bogu, jer se onome koji se potpuno preda Bogu tu nije moguće zaustaviti, nego se je prikazala i predala u potpunosti svojoj braći i sestrama," istaknuo je biskup dodavši kako je Marija kroz dvije tisuće godina povijesti Crkve „u svakom trenutku, na svim krajevima svijeta, svakom njezinom članu i u svakoj potrebi," bila i jest pomoćnica i zagovornica, Gospa od zdravlja koja tješi i ozdravlja.

Biskup Uzinić je pozvao okupljene vjernike da danas pokušaju stvoriti odluku o vlastitom prikazanju Bogu i bližnjemu. To nije moguće bez prepoznavanja darovanosti: „ Shvatimo li da smo Božji dar, da sve ono što imamo, imamo jer nam je to Bog dao, moći ćemo prepoznati Boga kao onoga koji zaslužuje da mu se prikažemo, da mu se potpuno predamo. Prepoznamo li da njemu sve pripada, da to što jesmo njemu možemo zahvaliti, moći ćemo mu se staviti na raspolaganje kako bi on s nama učinio ono što hoće, moći ćemo ga prepoznati u bližnjima i na ispravan način osjetiti njihove, ali i vlastite, potrebe."

Zahvaljujući tom prepoznavanju i predanju, poručio je biskup, „bit ćemo, kao kršćani – katolici, lijek koji vodi prema ozdravljenju ovo naše društvo u kojemu sve više bolesti - ove fizičke od kojih vi patite nisu najgore – biti ćemo lijek društvu u kojem sve manje vrijedi poštenje, marljivost, odgovornost, u kojemu se sve manje cijeni istina, pravda, vjernost, u kojemu se ne ispunjaju preuzete obveze, u kojem se zaboravljaju najviše vrijednost, a teži za onim najprizemnijima. Biti ćemo slični Mariji, Gospi od zdravlja, koja svojom prisutnošću sve liječi i ozdravlja."

Biskup je također potaknuo okupljene vjernike da u molitvi prikažu Bogu sve ono što im stvara probleme, zapreke, poteškoće, uzrokuje trpljenja, sve ono što im se u životu i u društvenoj stvarnosti čini nelogičnim i neshvatljivim. „Koliko god da je bolnica mjesto na kojemu se dobiva utjeha, smiruje bol, događa ozdravljenje, ona je za mnoge i istinska Kalvarija. Krist na križu i Blažena Djevica Marija pod križem uče nas da moramo Bogu i to prikazati, kako bi sve bilo preobraženo," rekao je biskup Uzinić podsjećajući kako se na križu Kristovom dogodila vrhovna preobrazba i ozdravljenje. Primijetivši kako se baš u bolnici bolje shvaća relativnost ovozemaljske stvarnosti pa se zato problemi, nevolje i bolesti mogu bolje pretočiti u predanje i molitvu, dubrovački biskup je poručio: „Naše molitve će biti uslišane u onoj mjeri u kojoj u sebe budu uključivale prikazanje Bogu i predanje Božjem djelovanju kroz služenje bližnjima. Bog doista može djelovati i promijeniti besmisao u smisao, bolest u zdravlje, nesreću u sreću, smrt u život. On će to i učiniti ako mu mi dopustimo da djeluje. Tražimo li nešto od Boga, moramo mu ostaviti mogućnost da on to i napravi, ali u skladu s njegovom, a ne našom logikom. "Neka mi bude po tvojoj riječi" – rekla je Marija Bogu u trenutku navještenja. "Ne moja, već tvoja volja neka se vrši" – rekao je Isus dok se krvavo znojio u agoniji Maslinskog vrta."

Prije mise u Plavoj dvorani Opće bolnice u Dubrovniku održan je prigodni oproštaj bolničkog osoblja od dugogodišnjeg bolničkog kapelana dr. fra Pija Pejića. Zahvalnost na predanoj i ustrajnoj brizi za bolesnike izrazili su ravnatelj bolnice Branko Bazdan i dr. Antonela Gverović, dok je glavna sestra bolnice Vedrana Iveta predala padru Piju, kako ga obično nazivaju, zlatnik za uspomenu na službu bolničkog kapelana. Fra Pijo se na kraju obratio nazočnima ispričavši im kako je uopće postao bolnički kapelan i pročitao prikaz nastanka i opremanja bolničke kapelice Gospe od zdravlja.

Na misi u kapelici fra Piju su zahvalili i uručili mu dar biskup Uzinić i novi kapelan mons. Maslać, te u ime zbora župe sv. Križa, koji predvodi pjevanje u kapelici, voditeljica zbora Marija Brčić i slikar Eduard Petrić.

Nove postaje križnog puta u pomno uređenoj kapelici Opće bolnice Dubrovnik djelo su diplomaca Likovne akademije u Širokom Brijegu.