Ispiši ovu stranicu

Tribina o problemima nasilja u obiteljima u Hrvatskoj

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 22:21

Na tribini "Žena - objekt ili subjekt?" održanoj sinoć u dvorani Ivana Pavla II. govorili su ravnateljica Obiteljskog centra Dubrovačko-neretvanske županije Silvija Sokal Gojavić, djelatnik Centra Marko Grgurević i Marijana Ercegović iz Udruge Feniks. Tribinu su organizirali Caritas Dubrovačke biskupije i Obiteljski centar DNŽ, a moderator je bio ravnatelj dubrovačkog Caritasa mr. don Robert Čibarić.

Na temelju izvješća pravobraniteljice za djecu koje uključuje i problem nasilja u obiteljima u Hrvatskoj kao i na temelju svog dosadašnjeg iskustva gosp. Grgurević slikovito je opisao kako razmišlja žrtva nasilja, a kako nasilnik. Marijana Ercegović iz Udruge za zaštitu djece, mladih i obitelji Feniks prikazala je rezultate istraživanja o nasilju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 2000. do 2005. godine dok je ravnateljica Sokal Gojavić govorila je o nasilju u mladenačkim vezama i o mogućnostima njegove prevencije.

Zahvaljujući predavačima i organizatorima dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na kraju tribine predložio je da se tema o obiteljskom nasilju uključi u zaručničke tečajeve priprave za brak u biskupiji. Biskup je također posvjedočio kako je, radeći kao sudac na crkvenom sudu, imao prigodu susretati se sa slučajevima nasilja u obitelji te da mu oni nisu strani.

U glazbenom dijelu večeri sudjelovao je VIS Rosario.