Ispiši ovu stranicu

Duhovna obnova za profesore Biskupijske klasične gimnazije "Ruđera Boškovića"

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 22:24

Duhovna obnova za profesore Biskupijske klasične gimnazije "Ruđera Boškovića" započela je u petak, 25. studenog u kapelici sjemeništa gdje je sudionike pozdravio i voditelja duhovne obnove predstavio ravnatelj klasične gimnazije mr. don Bernardo Pleše. O "Zabludama i istinama o opraštanju" profesorima će tijekom tri dana govoriti i pomoći im sagledati ih u svom životu karmelićanin dr. Dario Tokić, viši asistent pri Katedri Svetog pisma Novog zavjeta na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu.

Govoreći o zabludama o opraštanju dr. Tokić je u predavanju nabrojio neke poput: kako oprostiti znači i zaboraviti, kako treba nijekati događaj koji je izazvao povredu, kako je opraštanja isključivo čin čovjekove volje, kako se opraštanje može narediti, kako je opraštanje isto što i pomirenje, kako oprostiti znači opravdati drugog bez obzira na stvarnu istinu kao i da opraštanje treba ići na račun pravednosti. Predavač je upozorio kako zablude o opraštanju dovode do toga da osoba ponovo ulazi u slične nove povrede jer ništa nije naučila iz onoga što joj se dogodilo. Opraštanje je proces kojem se čovjek bavi samim sobom kako bi u sebi bio u miru s drugima, istaknuo je predavač. Također je dodao da se opraštanje ne može događati u trenutku dok se doživljava povređivanje jer je u čovjekovoj prirodi da se brani od onoga koji ga napada. Proces opraštanja počinje nakon toga. Objašnjavajući zašto i kako oprostiti dr. Tokić je naveo korake koji pomažu, uz ostalo, razumijevanju dubljeg smisla povrede u Božjem planu za život pojedinca.

U poslijepodnevom dijelu programa sudionici duhovne obnove će se okupiti na pokorničkom bogoslužju, imati prigodu za sakrament pomirenja te zajedno slaviti euharistiju.