Ispiši ovu stranicu

Susret predstavnika crkvenih zborova Dubrovačke biskupije

  • Četvrtak, 12. siječnja 2012 22:26
Foto: ika.hr Foto: ika.hr

Uz blagdan sv. Cecilije u Dubrovniku je subotu, 26. studenog u dvorani Ivana Pavla II. održan susret predstavnika crkvenih zborova Dubrovačke biskupije. Predavanje o liturgijskoj glazbi i ulozi pjevača u liturgiji održao je generalni vikar Dubrovačke biskupije dr. don Petar Palić koji je uvodno predstavio životni put sv. Cecilije koja se štuje kao zaštitnica glazbe i glazbenika i čiji blagdan 22. studenog svečano proslavljaju crkveni zborovi.

Govoreći o povijesti crkvene glazbe dr. Palić je istaknuo osnovnu podjelu na liturgijsku ili svetu glazbu i duhovnu ili religioznu glazbu te upozorio na važnost uporabe odobrenih liturgijskih pjesmarica „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu" u kojima se nalaze pjesme propisane za liturgijsko pjevanje u Crkvi u Hrvata. Posvjestio je okupljenim pjevačima da su oni liturgijski služitelji pozvani integrirati jezik glazbe u govor liturgije. Predavač je istaknuo tri sastavnice liturgijske glazbe: zvuk riječi, zvuk glazbala i zvučnost razumijevanja koje ujedinjuje riječ, otajstvo i glazbu, naglašavajući kako pjevači moraju voditi računa o pravilnom razumijevanju i oblikovanju riječi kako bi ih vjernici ispravno razumjeli. „U zamci smo da glazbom oblikujemo liturgiju. No, liturgija oblikuje glazbu i pjevanje! To je napast u koju upadaju zborovođe i zborovi," rekao je dr. Palić i dodao: „Glazba ne čini liturgiju svečanom nego se svečana liturgija takvom izriče kroz glazbu i pjevanje." Dr. Palić je također istaknuo opasnosti u koje mogu upasti crkveni zborovi i pjevači poput toga da im glazba bude samo izvanjski ures, da pjevanje bude toliko lijepo te nastaje lažni elitizam, a gubi se kršćansko zajedništvo, da se glazba u crkvi postaje samo slušanje, a onemogućuje se aktivno sudjelovanje svih u liturgiji, da prilagodba glazbe za djecu, mlade i druge skupine ne izgrađuje dostatnu osjetljivost za ozbiljnost onoga što se slavi te da se liturgija svodi na mjesto gdje se čuva glazba. Na završetku je predavač ohrabrio pjevače potičući ih da klonu i ne odustaju od tog puta da pjevanjem budu aktivni sudionici liturgije.

Članovi zborova su nakon predavanja nastavili druženje na prigodnom domjenku, a zatim su u dubrovačkoj katedrali slavili službu riječi koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i na kojoj su oni pjevali ne zbog animiranja zajednice kao što to redovito rade po svojim župama nego ovaj put više za svoju dušu.