Ispiši ovu stranicu

7. Dani kršćanske kulture u Dubrovniku

  • Petak, 20. siječnja 2012 09:51
7. Dani kršćanske kulture u Dubrovniku

7. DANI KRŠĆANSKE KULTURE U DUBROVNIKU

24. 03. – 02. 04. 2012.

Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture u Dubrovniku se prvi put održala 2006. godine i otada je postala prepoznatljiv sadržaj koji svake godine predstavlja značajan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti dubrovačkih kulturnih događanja.

Ciljevi Manifestacije su, s jedne strane, ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva. S druge strane, Manifestacija želi otvoriti prostor suvremenim autorima, onima koji osluškuju vrijeme u kojemu živimo i koji na različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.

Pojedini kulturni sadržaji, koji bi sami po sebi u redovitim uvjetima možda ostali nezapaženi, uključeni u program Dana kršćanske kulture postaju dodatno istaknuti i osvijetljeni na manifestaciji koja privlači široki krug publike.

Značaj ove manifestacije, uz glavnoga organizatora nakladnu kuću Verbum iz Splita, prepoznali su i Ministarstvo kulture RH, Dubrovačka biskupija, Splitsko-makarska nadbiskupija, Šibenska biskupija, Zadarska nadbiskupija te županijske i gradske uprave Dubrovnika, Splita, Zadra i Šibenika, koji su rado prihvatili pokroviteljstvo i suorganizaciju Manifestacije u zajedničkoj želji da ona doprinese popularizaciji i širenju kulture kod nas.

Dani kršćanske kulture uključuju izložbe, koncerte, tribine, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, kazališne predstave, filmske projekcije itd., koji zajedno čine višednevni nezaobilazni kulturni i društveni događaj prepoznatljivog identiteta.

Program 2012.:

Subota, 24. ožujka u 19 sati u palači Sponza:

Svečano otvaranja manifestacije Dani kršćanske kulture u Dubrovniku.

Manifestaciju će otvoriti dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić uz nazočnost predstavnika Grada i Županije.

Subota, 24. ožujka u 19,15 sati u palači Spozna:

Izložba slika akademskog slikara Josipa Botteri Dinija.

Ovaj akademski slikar i ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu poznat je po svome sakralnome umjetničkom opusu. Tijekom ratnih godina imao je izložbu u Dubrovniku, a njegovi vitraji s motivima Šimuna Cirenca i Svete Veronike krase kapelicu Gospe od zdravlja u Općoj bolnici Dubrovnik.

Nedjelja, 25. ožujka:

Križni put na Srđ

Brojni Dubrovčani, branitelji i članovi njihovih obitelji i ove će godine hodočastiti za križem na Srđ, a put će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na putu koji dolaskom na vrh Srđa simbolizira sjećanje na najteže dane novije dubrovačke povijesti kada je Grad bjesomučno uništavan i rušen, a njegovi građani ubijani topničkim oružjem i kad je upornost malobrojnih branitelja sprječavala još veće stradanje, Dubrovčani se iz godine u godinu dolaze pokloniti i odati počast žrtvama. Na kraju Križnog puta biskup Uzinić podijelit će završni blagoslov

Nedelja, 25. ožuljka:

Bogu i domovini ( Duhovno molitveni program s početkom 18,30 h)

Započet će sa molitvom za domovinu nakon čega će u 19 h dubrovački biskup slavit Svetu Misu za domovinu. Nakon Svete Mise bit će održan prigodan koncert. Autorica i voditeljica programa je Lejdi Oreb.

Ponedjeljak, 26. ožujka u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II.

Predstavljanje knjige Andrea Ricardija - IVAN PAVAO II. Biografija

Blaženi papa Ivan Pavao II. nesumnjivo je najveća i najznačajnija osoba našega doba, a njegovo će duhovno naslijeđe snažno živjeti i u budućnosti. Nije stoga čudno da je najveća i najpotpunija biografija Ivana Pavla II. postala svjetski izdavački hit. Hrvatsko izdanje te knjige objavila je nakladna kuća Verbum. Autor knjige je Andrea Riccardi, povjesničar koji je dobro poznavao Ivana Pavla II. i intenzivno s njim surađivao, a ova iznimno informativna knjiga prvi je pravi životopis pisan na znanstvenoj i dokumentarnoj osnovi te svjedočanstvo o velikomu Papi koji još uvijek živi u sjećanju milijuna ljudi, a zasigurno na poseban način i građana grada Dubrovnika čiji je počasni građanin. Knjigu će predstaviti ugledni gosti i predstavnik Dubrovačke biskupije.

Utorak, 27. ožujka u 19 sati u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovještenja u Dubrovniku:

Koncert duhovnih pjesama „Skaži mi Gospodi"

Ovogodišnju manifestaciju u Dubrovniku obilježiti će i suradnja s pravoslavnom crkvom u Dubrovniku koja će duhovnim koncertom crkvenog zbora obogatiti ovogodišnji program

Srijeda, 28. ožujka u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II.

Kulturno-odgojna radionica – „Vrtić kao mjesto odgoja za temeljne ljudske vrednote"

U suradnji s djecom i odgajateljicama-mentoricama dječjih vrtića Palčica i Radost ovogodišnji program će svojom raznolikošću upotpuniti i naši najmlađi sugrađani, tj. djeca iz dubrovačkih dječjih vrtića koji će imati svoj glazbeno scenski nastup. Nakon djece njihove odgajateljice-mentorice će održati kulturno-odgojnu radionicu s navedenom temom za roditelje i ostale nazočne.

Srijeda, 28. ožujka u 19,15 sati u kinu Visia:

Crtani film vjerskog sadržaja za djecu dječjih vrtića Dubrovnik

Nakon dječjeg nastupa u dvorani Ivana Pavla II. djeca će u nastavku večeri imati projekciju crtanog filma vjerskog sadržaja, koji će se odabrati u suradnji s Kinematografima Dubrovnik.

Četvrtak, 29. ožujka u 19 sati u crkvi sv. Dominika:

„REQUIEM" u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Velikog katedralnog zbora iz Mostara

Nakon što su prije dvije godine Dubrovački simfonijski orkestar i Katedralni oratorijski zbor iz Mostara izveli Mozartov ove godine će upriličiti izvedbu Verdijeva Requiem-a. Verdi je svoj "Requiem", kao glazbenu podlogu za rimokatoličku pogrebnu misu, napisao 1874. godine, posvetivši ga Alessandru Manzoniju, najpoznatijem i najcjenjenijem talijanskom književniku 19. stoljeća. Sam Verdi je i dirigirao prvom izvedbom u milanskoj crkvi San Marco u svibnju iste godine, na godišnjicu Manzonijeve smrti. Zasigurno će stotinjak članova mostarskog zbora, predvođenih maestrom don Draganom Filipovićem, a u suradnji s gostujućim solistima Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Normana Widjaje i ovaj put upriličiti nezaboravnu izvedbu ovog vrhunskog umjetničkog djela.

Petak, 30. ožujka u 19 sati:

"Poljička Malatija" – glazbeno-scenska drama u izvedbi kulturno umjetničke udruge Sv. Kliment Gornje Sitno i Pučkih pjevača Dubrava

Ova ambiciozna scenska saga kazališne udruge Sv Kliment iz Gornjeg Sitna impresivan je kazališni pothvat u 4 čina, predstava koja opisuje povijesne događaje u Poljicima kroz čitavo 20-stoljeće. Drama obrađuje teme od iseljeništva i drugog svjetskog rata do domovinskog rata, od malih sudbina i porodičnih nedaća do povijesnih pitanja čitavog naroda. U predstavi sudjeluje 50-tak sudionika, pjeva se, puca, ljubi i gine. U svojoj veličini i grandioznosti krije se impresivna scenska priča. Opsežnost radnje, veliki vremenski tijek i brojna prizorišta zanimljiva su gledatelju kao scenski, ali i povijesni uvid u sudbinu jednog kraja. U ovoj predstavi našla se velika doza iskrenih emocija, zanesenosti i posvećenosti. Prekrasni kostimi i pomno, umjetnički izrađeni rekviziti daju posebnu odliku ovoj predstavi. Gotovo liturgijska, ova drama je prikaz teškog života poljičana kroz prošlost, a pokazuje da borbenost i zajedništvo koje su opjevali na sceni, posjeduju i danas zajednički se baveći kazalištem.

Subota, 31. ožujka od 19,30 do 22,30 sata:

NOĆ CRKVENIH MUZEJA U DUBROVNIKU

Nakon što je prošle godine prvi put uvršten u program Dana kršćanske kulture i velikog interesa dubrovačke publike, ovaj program će biti sastavnica i ovogodišnje manifestacije. Program će započeti posjetom muzeju i klaustru franjevačkog samostana Male braće gdje će se posjetitelji uz stručno vodstvo upoznati s neprocjenjivim umjetninama i blagom ovog drevnog samostana. Nakon toga će uz stručno vodstvo posjetitelji moći upoznati i kulturna bogatstva dominikanskog samostana i crkve svetog Dominika. Večer će završiti u dubrovačkoj katedrali gdje će stručno osoblje posjetitelje upoznati s najbogatijim dijelom dubrovačke kulturne i crkvene baštine koja se čuva u riznici dubrovačke prvostolnice.

Terminski program večeri:

19,30 Muzej i klaustar franjevačkog samostana,

20,30 Muzej i klaustar dominikanskog samostana i

21,30 Riznica katedrale.

Nedjelja, 1. travnja u 19 sati u katedrali:

„Glazba & riječ" - korizmeni koncert Katedralnih madrigalista

I ove godine Katedralni madrigalisti će, pod vodstvom prof. Margit Cetinić, tradicionalno na Cvjetnicu, u dubrovačkoj prvostolnici, upriličiti korizmeni koncert duhovne glazbe. Biti će ovo još jedna prigoda da posjetitelji „nahrane" svoju dušu prekrasnim melodijama vokalne duhovne glazbe svih vremena i naroda.

Ponedjeljak, 2. travnja u 20 sati u crkvi sv. Frane:

In memoriam Ljubi Stipišiću Delmati - Večer duhovnih korizmenih skladbi Ljube Stipišića Dalmate

Ljubo Stipišić Delmata ostaje živjeti i nakon smrti. U spomen na ovog muzikologa, skladatelja i dirigenta, najpoznatijeg čuvara dalmatinske glazbene baštine njegove poznate duhovne melodije prigodno će izvesti najpoznatije dubrovačke klape i dubrovački crkveni zborovi.

Ponedjeljak, 2. travnja u 21,30 sati u crkvi sv. Frane:

ZATVARANJE MANIFESTACIJE I ZAHVALA SUDIONICIMA