Dubrovačka Biskupija

Prva tribina "U susret sv. Vlahu" na temu "Mediji - nositelji ili stvaratelji istine?"

Prva tribina "U susret sv. Vlahu" na temu "Mediji - nositelji ili stvaratelji istine?"

 

Prva tribina "U susret sv. Vlahu" održana je u četvrtak 19. siječnja u dvorani „Papa Ivan Pavao II.“ , a predavač je bio novinar i publicist Ivan Ugrin.
Tema tribine bila je "Mediji - nositelji ili stvaratelji istine?"

Svjedoci smo danas da se novinarska profesija trivijalizira, istaknuo je Ugrin te izrazio nadu da će objektivno i istinito novinarstvo opet biti poželjno i uvažavano kao i da će dobre vijesti naći mjesto u medijima.


Govoreći o procesu komuniciranja, stavu Crkve prema medijima izraženom na Drugom vatikanskom saboru, oblikovanju modernog društva putem medija, Ugrin je rekao kako su prve novine na hrvatskom jeziku "Kraljski Dalmatin" tiskane u Zadru 12. srpnja 1806. godine. Kakav je sve utjecaj medija na društvo promišljali su i hrvatski svećenici poput don Ive Prodana.


Analizirajući utjecaj medija u današnjem svijetu kroz niz primjera, Ugrin je također citirao namjere koje mislitelji o uspostavi svjetske vlade imaju s tiskom. "Sve najmoćnije medijske strukture današnjice su potpuno međusobno povezane što pobija logiku ekonomije i moći te logiku slobodnog tržišta", istaknuo je Ugrin.


Danas samo šest medijskih konglomerata povezanih u organiziranu i isprepletenu mrežu tvore i kontroliraju gotovo cijelu svjetsku medijsku strukturu u kojoj su kompanije, televizijske postaje i novine zapravo samo prividno konkurenti, a zapravo su i više nego suradnici, rekao je predavač te naveo neke primjere.


Stvara se tako i potencira prividna različitost i iluzija slobode izbora što se potkrepljuje činjenicom velikog broja medijskih jedinica. Tako nastaje paradoks našeg doba – sa sve većim brojem medijskih jedinica sve smo manje informirani.

Ugrin se osvrnuo i na stanje u Hrvatskoj u kojoj se mediji također nalaze u vlasništvu nekoliko tvrtki te govorio o hrvatskim crkvenim medijima.

Tribini su nazočili dubrovački biskup Mate Uzinić, rektor crkve Sv. Vlaha mons. Toma Lučić te ovogodišnji festanjuli Miho Trojanović i Stjepo Aksić. Voditeljica tribine bila je Marija Đurović.