Dubrovačka Biskupija

Proslavljen sv. Dominik u Dubrovniku: Ovaj svetac i danas živi u dominikancima i dominikankama

Proslavljen sv. Dominik u Dubrovniku: Ovaj svetac i danas živi u dominikancima i dominikankama

I dubrovački dominikanci (Red propovjednika, u Dubrovniku poznati i kao „bijeli fratri“) svečano su proslaviti blagdan svog utemeljitelja sv. Dominika Guzmana u subotu 8. kolovoza u crkvi sv. Dominika u Gradu. Nakon što su, prema starom običaju, braća dominikanci pred crkvom dočekali braću franjevce, središnje misno slavlje predvodio je franjevac fra Vito Smoljan, u koncelebraciji s franjevcima, dominikancima, te dijecezanskim svećenicima.  

 

Propovjednik je istaknuo važnost  i značaj sv. Dominika, kazavši da iako ni u njegovo vrijeme nije nedostajalo „ni akademika, ni teologa, doktora znanosti sa svim prebogatim bibliotekama, ni, oprosti mi, biskupa, ni pape Inocenta, vrhunskog autoriteta u Crkvi i svijetu“, ipak je bila potrebna posebnost sv. Dominika koji je promijenio tijek povijesti. Propovjednik se obratio i samom Isusu upitavši da „Galilejče, ponavljaš uvijek iste povijesne 'greške': umjesto u palaču, dolaziš u štalu, a nakon 12 stoljeća umjesto da zagrmiš iz centara svjetske moći i ugleda bilo rimskoga bilo londonsko-pariškog krećeš iz Asiza i Pruja, Toulousa, a kormilo povijesnih kruzera franjevaca i dominikanaca stavljaš u ruke dvojice bosonogih golorukih pustolova“, kazavši kako zapravo po ljudskim mjerilima Franjo i Dominik nisu bili predodređeni za velike stvari, no upravo Bog s njima čini čudesa. Za Dominika je kazao da je „ili govorio s Bogom ili govorio o Bogu“. Govoreći o utemeljiteljima crkvenih redova, pa tako i o sv. Franju i Dominiku, istaknuo je da oni ne stoje samo u nišama ili oltarskim palama da bi ih se častilo, nego su oni uistinu naša braća, ili čak prije oci nego braća, jer današnje Bogu posvećene osobe, redovnici i redovnice, žive od njihove baštine. Na kraju je kazao: „Ne tražimo sv. Dominika ni u rodnoj Kastilji ni u Bologni gdje je 1221. preminuo, u malo onih kostiju koje su u moćniku. Sveti Dominik živi u dominikancima i dominikankama, nose ga u srcu, nose ga u krvi, njegovo iskustvo oživljava iznova u životu bijelih sestara i braće. Nastavlja živjeti osmostoljetnim kontinuitetom svoje bijele braće i sestara, nastavlja hvaliti Boga po njihovoj riječi“.  

 

Prior dominikanskog samostana fr. Matijas Farkaš čestitao je svima blagdan sv. Dominika, posebno braći dominikancima i sestrama dominikankama, te pripadnicima laičkog bratstva sv. Dominika. Istaknuo je posebnost ovogodišnjeg slavlja sv. Dominika koji se slavi u Godini posvećenoj života i godini u kojoj je započelo obilježavanje 800. obljetnice priznavanja Dominikanskog reda.

 

Samom blagdanu prethodila je trodnevnica od srijede 5. kolovoza do petka 7. kolovoza, s molitvom krunice i misom.

 

Šime Zupčić