• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Pismo u povodu 1700. obljetnice mučeništva sv. Vlaha i izvanrednoga Jubileja milosrđa

Pismo u povodu 1700. obljetnice mučeništva sv. Vlaha i izvanrednoga Jubileja milosrđa

 

Pismo u povodu 1700. obljetnice mučeništva sv. Vlaha i izvanrednoga Jubileja milosrđa

»Milost vam i mir od Boga Oca i Gospodina našega Isusa Krista!« (2 Sol 1,2)

 

Ovim riječima sv. Pavla apostola dolazim do svakoga od vas, draga braćo i sestre, subraćo svećenici, poštovane redovnice i redovnici, moleći Božju milost i njegov mir svakomu od vas.

U liturgiji vazmenog bdjenja Crkva moli: »Krist jučer i danas, početak i svršetak, Alfa i Omega. Njegova su vremena i vjekovi, njemu slava i vlast po sve vjekove vječnosti. Amen.«

U svom povijesnom hodu kroz vremena i vjekove Crkva je prolazila kroz različita razdoblja. Bilo je razdoblja nesmetanog širenja radosne vijesti u miru i dostojanstvu, ali su se vjerovjesnici evanđelja suočili i s poteškoćama i progonstvima te su nerijetko svoju pripadnost Kristu i Crkvi svjedočili i prolijevanjem vlastite krvi. U mnoštvu gorljivih svjedoka Isusa Krista je i zaštitnik našega grada i biskupije, biskup i mučenik sv. Vlaho. Unatoč razmaku od 1700 godina od njegove mučeničke smrti, u liku svetog Parca još uvijek nalazimo nadahnuće za mnoga svoja djela i kršćanski život, a kao partikularna Crkva njegov smo moćni zagovor jednako osjećali, kako kroz burnu povijest ovoga kraja naše domovine tako i danas. Obljetnica 1700 godina od mučeništva sv. Vlaha potiče nas na iskreno preispitivanje načina življenja svoje vjere, prianjanje uz Isusa Krista i njegov nauk te na ljubav prema Crkvi. Ova obljetnica otvara naše srce u molitvi i suosjećanju za sve one koji su i danas izloženi progonima i trpljenjima zbog svoje vjere u Isusa Krista.

Uz ovu značajnu obljetnicu za našu biskupiju i naš grad, spremno i radosno otvaramo svoje srce i pozivu pape Franje da se u zajedništvu s cijelom Crkvom uključimo u obilježavanje izvanrednoga Jubileja milosrđa i Svete godine milosrđa, koja će biti prigoda da »svoj pogled snažnije usmjerimo na milosrđe, kako bismo sami postali djelotvornim znakom Očeva djelovanja« (papa Franjo, Lice milosrđa, 3). U ovoj ćemo godini nastojati na intenzivniji način razmatrati otajstva milosrđa te prepoznati Boga kao Oca koji se nikada ne umara u svojoj milosrdnoj ljubavi prema čovjeku grješniku.

 

Stoga, za područje Dubrovačke biskupije određujem sljedeće:

1. Godina sv. Vlaha uz njegovu 1700. obljetnicu smrti bit će svečano otvorena na treću nedjelju došašća, 13. prosinca 2015., svečanim euharistijskim slavljem u 18 sati u dubrovačkoj katedrali. Istoga dana otvorit ćemo, u skladu s odredbom pape Franje, i Svetu godinu milosrđa otvaranjem vrata milosrđa na dubrovačkoj katedrali koja će ostati otvorena tijekom cijele Svete godine.

2. Svečana proslava 1700. obljetnice mučeništva sv. Vlaha, a time i Svete godine milosrđa, bit će na blagdan sv. Vlaha, u srijedu 3. veljače 2016.

3. Godinu sv. Vlaha završit ćemo zajedno s Godinom milosrđa na liturgijsku svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 20. studenoga 2016.

 

Od drugih važnih datuma u Godini sv. Vlaha i Svetoj godini milosrđa ističem biskupijsko hodočašće u Svetu zemlju od 8. do 15. studenog 2016., koje želimo shvatiti ne samo kao našu priliku da pohodimo sveta mjesta, nego i kao način da pomognemo našoj kršćanskoj braći i sestrama u Svetoj zemlji, biskupijsko hodočašće od svetišta Gospe od Milosrđa do zborne crkve sv. Vlaha i svetih vrata naše katedrale Velike Gospe na Bijelu subotu, 2. travnja 2016., i inicijativu »Dvadeset četiri sata za Gospodina«, koja će se u cijeloj Crkvi, pa tako i u našoj biskupiji, održati u petak i subotu prije četvrte korizmene nedjelje, odnosno 4. i 5. ožujka 2016. Pozivam i sve župne zajednice izvan grada Dubrovnika da se, u skladu sa svojim mogućnostima, organiziraju i uključe u ovu inicijativu barem satom klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u svojim župnim crkvama.

Neka 1700. obljetnica mučeničke smrti sv. Vlaha i ova Godina milosrđa bude poticaj svima nama, današnjim kršćanima, na iskreno svjedočanstvo života za Isusa Krista, u kojemu je »milosrđe postalo živo, vidljivo i dosegnulo svoj vrhunac« (papa Franjo, Lice milosrđa, 1).

Na sve vas zazivam obilje Božjeg blagoslova i njegova milosrđa i molim zagovor Djevice Marije, Majke milosrđa, i sv. Vlaha, našega zaštitnika.

                       

Mate Uzinić,

dubrovački biskup

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)