Dubrovačka Biskupija

Biskupijski susret ministranata u Godini milosrđa

Biskupijski susret ministranata u Godini milosrđa

 

 

 

Drugi susret ministranata s područja Dubrovačke biskupije održan je u subotu, 23. travnja. Kiša nije uspjela pokolebati mlade pa se okupilo oko 180 ministranata iz 19 župa: župa sv. Petra Boninovo, župa sv. Mihajla Lapad, župa sv. Križa Gruž, župa Gospe Velike katedrala, župa sv. Andrije Pile, župa sv. Spasa Mokošica, župa sv. Obitelji Nova Mokošica, župa Velike Gospe Rožat, župa Velike Gospe Postranje, župa sv. Ilara Mlini, župa sv. Ane Brgat, župa sv. Marije Magdalene Mandaljena, župa sv. Vlaha Ston, župa sv. Antuna Mali Ston, župa sv. Petra Trpanj, župa sv. Mihovila Kliševo, župa sv. Josipa Vela Luka, župa Svih Svetih Blato i župa sv. Kuzme i Damjana Lastovo.

 

Okupljanje je započelo u crkvi sv. Vlaha gdje je sve ministrante i njihove voditelje, župnike i vjeroučitelje pozdravio mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha. Ispričao im je o životu sv. Vlaha ali i naglasio važnost koju ima naš Parac za grad i ljude.

 

Uslijedila je procesija od crkve sv. Vlaha do dubrovačke katedrale u koju su ministranti ušli kroz vrata milosrđa. Prije mise pozdravio ih je don Stanko Lasić, katedralni župnik, i objasnio kako se u katedrali odnedavno nalazi i relikvija ruke sv. Leopolda Bogdana Mandića, u kojoj se nalazi čestica tijela, te pozvao sve mlade da je dotaknu i upute molitve ovom svecu. Sv. Leopold jedan je od dvojice zaštitnika Godine milosrđa.

 

Misno slavlje predvodio je don Marin Lučić, predstojnik Vijeća za pastoral zvanja, u koncelebraciji fr. Mihaela Maria Tolja, župnika župe sv. Križa u Gružu, i don Alena Keria, župnika župe sv. Petra Trpanj.

 

U svojoj propovijedi don Marin je kroz priču o Pavlu i Barnabi i njihovom širenju Isusove riječi probao ministrantima približiti njihovu ulogu u Crkvi i zajednici. „Apostoli su isto kao Isus činili čudesa, rekao im je 'samo zaištite u Oca u moje ime i dat će vam sve'. To je znak Crkve. Mi smo tu radi njegova imena, i ne smijemo se bojati ako nas drugi osuđuju zbog naše uloge. Mi smo sve sposobni napraviti upravo uz Kristovu pomoć“. Propovjednik je još poručio mladima kako u ovom zajedništvu koje su iskusili okupljanjem trebaju osjetiti snagu Isusa, te da su kao ministranti dobili zadatak širiti Božju riječ svojim prijateljima i svojoj zajednici.

 

Nakon mise u dvorani Ivana Pavla II. održan je kviz znanja na temu „Lica milosrđa: sv. Vlaho i sv. Leopold Bogdan Mandić“. U kvizu je sudjelovalo po četvero ministranata iz 12 župa, a pobjedu je u tijesnom finalu odnijela župa sv. Marije Magdalene iz Mandaljene koja je osvojila dan u Adrenalinskom parku sv. Ana. Drugo mjesto je osvojila župa sv. Mihajla Lapad, a treće ministranti župe sv. Križa Gruž. Kviz je vodila Željana Lučić, vjeroučiteljica, a u žiriju su bili don Marin Lučić, fr. Mihael Mario Tolj i Tonći Ante Prizmić, bogoslov.

 

Zbog lošeg vremena nije se održao sportski dio natjecanja.

 

Drugi susret ministranata s područja Dubrovačke biskupije organiziralo je Vijeće za pastoral zvanja.

 

Nikša Sentić