Dubrovačka Biskupija

Susreti hrvatskih misionara s vjernicima u župama i crkvama u biskupiji

Susreti hrvatskih misionara s vjernicima u župama i crkvama u biskupiji

 

Hrvatski misionari i misionarke za vrijeme svog tradicionalnog godišnjeg susreta u domovini, kojemu je ove godine domaćin bila Dubrovačke biskupija, u utorak, 5. srpnja susreli su se i s vjernicima u nekoliko župa i crkava u biskupiji. Zajedno su slavili euharistiju tijekom koje su misionarke i misionare podijelili svoja iskustva iz misija i zamolili vjernike da mole i pomažu misije. Misionari su boravili u župama sv. Mihajla u Lapadu, sv. Petra na Boninovu, u župi sv. Spasa i župi sv. Obitelji u Mokošici, u župi sv. Nikole u Čilipima i župi sv. Nikole u Cavtatu, u crkvi Male braće, u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju te u dubrovačkom sjemeništu.

 

Predsjednik Vijeća HBK za misije hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk predvodio je večernje euharistijsko slavlje u župi sv. Mihajla u Lapadu. S njim je ovu župu posjetio i župljanima o misijama govorio don Ante Batarelo, misionar u Tanzaniji. Od biskupijskih ravnatelja PMD-a na Lapadu su s misionarima bili vlč. Dominik Vukalović iz Varaždinske biskupije i vlč. Ivan Faletar iz Sisačke biskupije. Nakon mise nastavljeno je druženje misionara i župljana uz sladoled u crkvenom dvorištu.

 

U župu sv. Petra - Boninovo u Dubrovniku stigli su misionar iz DR Kongo fra Ante Kutleša i i s. Jasna Plavac, misionarka na Salomonskim otocima, te mons. Luka Strgar, ravnatelj PMD-a Đakovačko-osječke nadbiskupije, don Paulin Bjažević, ravnatelj PMD-a Hvarske biskupije i s. Antonela Rašić iz Misijske središnjica iz Sarajeva.

 

Na večernjoj misi u crkvi Male braće u Dubrovniku okupili su se don Dražen Klapež, misionar u Tanzaniji, s. Mirjam Filipović, misionarka u Haitiju, s. Milka Marković, misionarka u Mozambiku te mons. Vlado Lukenda, ravnatelj PMD-a Banjalučke biskupije. Misionari su okupljenim vjernicima pričali o životu u misijama, u kojima, kao i drugdje ima i radosnih i smiješnih trenutaka.

 

Dio hrvatskih misionara i misionarki pohodio je u Godini milosrđa i Biskupijsko svetište Gospe od Milosrđa u Gospinom polju u Dubrovniku gdje je euharistijsko slavlje predvodio don Boris Dabo, misionar u Zambiji, a svjedočili su s. Jeronima Juroš, misionarka u Albaniji i s. Iva Jelić, misionarka u Ekvadoru. S njima su bili i ravnatelji PMD-a Zagrebačke nadbiskupije Mons. Juraj Jerneić, Požeške biskupije vlč. Pavao Mokri, iz Vojnog ordinarijata BiH vlč. Josip Tadić te Josip Bruja iz Nacionalnog misijskog ureda u Zagrebu. Mons. Jerneić je na početku kratko upoznao prisutne vjernike s misijama, progovorio im o susretu misionara i predstavio sudionike. U propovijedi je misionar Dabo govorio o Isusovom poslanju 72 učenika naglasivši važnost Isusovog postupka kojim uključuje ljude u svoje poslanje. I misionari često, poput Isusa, uključuju mjesno stanovništvo u prvi navještaj Evanđelja i šalju ih prve u mjesta u kojima još nema kršćanske zajednice kako bi najavili ljudima da misionar želi doći k njima i upoznati ih s Isusom. Obično se na početku takvi sastanci s domaćim ljudima održavaju pod stablima drveća, ispričao je Dabo.

 

Na susret s mladima u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku bili su s. Blaženka Barun, misionarka u DR Kongo i s. Antonela Medić, misionarka u Ekvadoru te vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj PMD-a Hrvatske, don Frano Markić ravnatelj PMD-a Dubrovačke biskupije, Andreja Škarbot Kunštek, suradnica PMD-a Riječke nadbiskupije i Ines Sosa Meštrović iz Nacionalnog misijskog ureda iz Zagreba. Vlč. Štefan je pozvao se da budu pravi misionari u svom gradu, da vole i mole za misije i misionare, a s. Blaženka, koja već 42 godine djeluje u Kongu gdje se brine za različite žrtve rata, i s. Antonela, koja djeluje u vrtićima u Ekvadoru gdje se često susreće i s napuštenom djecom, govorile su o svom životnom putu od kada su odlučile da žele biti misionarke te o ljudima s kojima žive  i dijele radosti i žalosti života.

 

U župa sv. Nikole u Čilipima boravili su fra Ilija Barišić, misionar u DR Kongo, s. Celestina Gavrić, misionarka na Islandu te don Božidar Volarević, ravnatelj Papinskih misijskih djela Krčke biskupije i don Tomislav Puljić, ravnatelj PMD-a Šibenske biskupije. Župu sv. Nikole u Cavtatu pohodili su fra Filip Sučić, misionar u DR Kongo, s. Melanija Cvrtak, misionarka na Kosovu, don Mladen Kačan, ravnatelj PMD-a Zadarske nadbiskupije i vlč. Ivica Miloš, ravnatelj PMD-a Gospićko-senjske biskupije.

 

U Mokošici, u župi sv. Spasa boravili su vlč. Marko Jukić, misionar u Peruu, s. Vedrana Ljubić, misionarka u Ugandi, vlč. Pavo Šekrija, ravnatelj PMD-a Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Slavko Rajič, ravnatelj PMD-a za Vojni ordinarijat u RH, dok su se u župi sv. Obitelji s vjernicima susreli don Velimir Tomić, misionar u Tanzaniji, don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj PMD-a BiH, s. Adriana Galić, buduća misionarka u DR Kongo i Lidija Pavlović Grgić, suradnica PMD-a u BiH.

 

Bila je ovo rijetka prigoda za dubrovačke vjernike da se susretnu s više misionarki i misionara koji su napustili udobnosti zapadne civilizacije i uputili se u siromašne krajeve kako bi propovijedali Kristovu radosnu vijest, ali i pomagali ljudima koji nemaju ni osnovne uvjete za život. Iz prve ruke su mogli saznati kako se zaista živi „tamo gdje palme cvatu“, s kakvim poteškoćama u svakodnevnom životu se susreću, ali i vidjeti radost kojom misionari zrače, a koju im, unatoč problemima, daje njihova predanost Kristu i pomaganje najpotrebnijima.  

 

Angelina Tadić