Dubrovačka Biskupija

Vraćen stari oltar u dubrovačku katedralu

Vraćen stari oltar u dubrovačku katedralu

 

Vraćeni su stari barokni oltar, historicistički retabl oko znamenitog Ticijanovog poliptiha i prijašnja biskupska katedra u svetište dubrovačke katedrale Gospe Velike, a radovi su predstavljeni na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 16. studenog u katedrali. Simboličan završetak radova označio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić stavljanjem obnovljenih vrata na tabernakul svetišta.


Obnova svetišta dubrovačke katedrale rezultat je duljih nastojanja da se 25 godina od posljednjega preuređenja koje je izrađeno nakon potresa iz 1979. godine napravi novi izgled svetišta u skladu sa željama vjernika i poštujući stoljetno uređenje katedralnoga interijera.


Na presici, na kojoj je predstavljen i trodnevni program ususret blagoslovu svetišta i zatvaranju jubilejskih godina, govorili su: dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, katedralni župnik dr. don Stanko Lasić, arhitekt Boris Vučić-Šneperger, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat i vanjski stručni suradnik katedralne župe Ivan Vigjen.


Biskup Uzinić je istaknuo da izgled jedne katedrale govori o vjeri vjernika pojedine biskupije. Ako je katedrala zapuštena to govori da vjernicima nije stalo i obratno. No, obnova katedrale kao takve nije cilj nego se to treba odraziti na vjeru vjernika, da to bude njima poticaj za njihovu obnovu. „Po svojoj ljepoti želimo da katedrala bude odraz ljepote vjere vjernika Dubrovačke biskupije te da ona i trud koji u tu ljepotu ulažemo bude poticaj nama da se kao vjernici obnavljamo“, kazao je biskup i dodao da bez tog međuodnosa katedrala postaje muzej, a to ne želimo.


Župnik Lasić je kazao kako je želja za povratkom starog oltara postojala dugi niz godina i među svećenicima i među vjernicima Dubrovačke biskupije, te da je obnova svetišta katedrale samo prva faza u obnovi cijele katedrale. Podsjetio je kako je nakon potresa 1979. godine stari oltar bio maknut kako bi se, radi učvršćenja, postavila betonska ploča u svetište te kako je, prema mišljenjima ondašnjih stručnjaka, bio napravljen novi moderniji izgled svetišta. S novim projektom povratka starog izgleda svetišta započelo se devedesetih godina, pa nastavilo 2011., da bi 2012. godine bio održan okrugli stol o toj temi na kojem je odlučeno da se konačno ide u taj proces povratka starog oltara. Ostaci starog oltara sve vrijeme su bili čuvani u crkvi sv. Roka.


Arhitekt i projektant Vučić-Šneperger kazao je kako je obnova svetišta katedrale bila interdisciplinarni projekt, u poslove je bilo uključeno tridesetak osoba raznih struka. „Iznimna čast je za jednog arhitekta raditi na ovakvom objektu“, rekao je arhitekt i naglasio važnost razmišljanja o tri elementa u pristupu, a to su značaj same katedrale jer je ona jedna jedina u biskupiji, povijesna slojevitost koja se nalazi u memoriji župljana te arhitektoničnost. Spomenuo je i dobru suradnju s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, te važne savjete Miljenka Domjana i Igora Fiskovića.


Povjesničar umjetnosti Viđen kazao je kako je fizičkim radovima prethodilo dugo teorijsko promišljanje, te da je u konzervatorsko-restauratorskoj praksi rijetko da se ovakav spomenik na ovakav način restituira, jer se to obično događa nakon nekih kataklizmi. Ova katedrala je znak pobjede Dubrovčana nad udesom (Velikim potresom iz 1667. godine), istaknuo je Viđen te nešto više rekao o samim glavnim dijelovima koji su vraćeni. Barokna oltarna menza je naručena 1860-tih godina iz Genove i jedinstvena je u Hrvatskoj. Godine 1913. napravljen je okvir (retabl) za Ticijanovu sliku, s medaljonima sv. Srđa i Baka prema želji biskupa Josipa Marčelića, koji je naručio retabl. Biskupova katedra u svetištu je zapravo bio tron kneza Dubrovačke Republike do 1815. godine, što je simbol kontinuiteta dubrovačke i hrvatske državnosti.


Ravnatelj DSO Milat je nešto više rekao o koncertu koji će se održati u subotu, večer uoči dana blagoslova svetišta i zatvaranja jubilarnih godina. Među djelima će biti ne samo skladbe svjetskih nego i domaćih autora, a bit će za ovu prigodu prvi put nakon dugo vremena izvedeno djelo Jurja Kraljevića iz 1830. godine iz fundusa glazbenog arhiva dubrovačke katedrale.


U svetište dubrovačke katedrale postavljena je nova rasvjeta, obojeni su zidovi, a na zapadnom zidu postavljeni su stupovi retabla teški svaki po 700 kg koje za koje je trebalo dosta umješnosti kako bi se podigli i postavili. U svetište katedrale trebaju stići još nova sjedala za članove katedralnog kaptola, treba izraditi i novi oltar u središtu svetišta koji će biti u skladu s novim starim baroknim oltarom. Autor idejnoga rješenja novog-starog izgleda svetišta katedrale je arhitekt Boris Vučić-Šneperger (tvrtka Tablinum) iz Zagreba, a izvođač radova je restauratorski obrt KAPIST iz Dubrovnika kojega vodi restaurator Đivo Dražić. Projekt obnove svetišta dubrovačke katedrale financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Dubrovačke biskupije i katedralne župe među kojima je bio i znatan dio donacija vjernika koji su tako željeli podržati povratak starog oltara. Druga faza obnove katedrale se očekuje.


Svetište katedrale u nedjelju, 20. studenog blagoslovit će biskup Uzinić na večernjoj misi u 18 sati, kojom će biti zatvorena Godina milosrđa i Godina sv. Vlaha u Dubrovačkoj biskupiji. Tome prethodi trodnevni duhovni program.


Na sjevernom zidu katedrale u petak i nedjelju nakon liturgijskih obreda bit će 3D mapping prezentacija djela iz likovne umjetnosti o sv. Vlahu koje je priredila tvrtka Pixel-design iz Dubrovnika.

 

Angelina Tadić