Ispiši ovu stranicu

Proslavljen blagdan Sv. Đurđa u Močićima

Proslavljen blagdan Sv. Đurđa u Močićima

Blagdan Sv. Jurja (Sv. Đurđa) proslavljen je diljem naše biskupije, a posebno svečano bilo je u Močićima gdje je koncelebrirano misno slavlje predvodio biskup msgr. Mate Uzinić.

Na početku euharistijskog slavlja na kojem se okupio velik broj vjernika Močića i okolnih mjesta, biskupa Uzinića pozdravile su dvije djevojke u narodnim nošnjama izražavajući mu zahvalnost što je prihvatio poziv župnika don Josipa Barišića. U pozdravnom govoru posebno je istaknuto „ kako im je drago što povod nije neka obljetnica već obično zajedništvo u Kristu“. Nekoliko djevojčica, također u narodnim nošnjama, darovale su biskupu buket cvijeća u znak dobrodošlice.

Biskup Uzinić u propovijedi osvrnuo se na lik Sv. Jurja naglasivši kako je on “ jedan u nizu herojskih svjedoka kršćanstva iz prvih kršćanskih vremena koji su vjeru u Krista ispovjedili u vlastitoj krvi, jedan u nizu onih koji su mučeništvom potvrdili kršćansku nadu“. Naglašavajući da herojstvo Sv. Jurja dolazi od njegova temeljnog opredjeljenja za Krista i njegove žive vjere, potaknuo je na razmišljanje kakva je danas naša vjera. „Nije dovoljno tradicionalno pripadati Kristu, a onda se u svakodnevnom životu i u svojim vlastitim izborima ponašati kao da on ne postoji, nego trebamo svoju tradicionalnu pripadnost Kristu za koju svoju zahvalnost dugujemo onima koji su nas na ovim prostorima prethodili u vjeri, zaogrnuti svojim vlastitim doprinosom, svojim osobnim kršćanskim stavom, usklađivanjem svojih stavova s učenjem Isusa Krista i Katoličke Crkve. Završila su vremena vjerovanja zbog toga što su vjerovali naši očevi i majke, djedovi i bake. Svatko od nas mora, želimo li biti i ostati kršćani i članovi Crkve, izgraditi svoj osobni stav, a njega nema i ne može biti ako kroz vjeronauk ne upoznam svoju vjeru, ako ne vršim vjersku praksu odvajajući dovoljno vremena za molitvu, čitanje Božje riječi, nedjeljnu misu bez obzira hoće li ona biti u mojoj kapeli ili će biti u župnoj crkvi. Potrebno je, drugim riječima, iz dana u dan činjenicu da sam kršćanin pretvarati u osobni izbor, dozvoljavajući Kristu da u nama zapali „oganj“ što ga je došao zapaliti i baciti na zemlju, kako bismo poput vatre koja gori hrabro svjedočili – pa čak i po cijenu razdijeljenosti i protivljenja – tko smo i kome pripadamo, poštujući pravo drugih da misle i žive drugačije od nas, ali i tražeći ista prava za sebe kad je u pitanju ispovijest naše vjere da je Isus Krist, naš uskrsnuli Gospodin, pravi Bog i jedini Spasitelj ljudi.“- rekao je biskup Uzinić.

Prije misnog blagoslova župnik don Josip Barišić zahvaliio je svima koji su na bilo koji način doprinjeli organizaciji proslave blagdana, posebno se osvrnuvši na mještane koji su očistili okoliš crkve te se na taj način pridružili obilježavanju međunarodnog Dana planete Zemlje (22. travnja).

Druženje se nastavilo prigodnim domjenkom u obnovljenom Domu za mlade u Močićima čije je prostorije također blagoslovio biskup Uzinić.

Galerija slika