Dubrovačka Biskupija

Spomen na Zrinske i Frankopane u Dubrovniku

Spomen na Zrinske i Frankopane u Dubrovniku

Na spomendan obljetnice smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u ponedjeljak, 30. travnja, u dubrovačkoj katedrali Uznesenja Marijina misno slavlje predvodio je bivši politički uznik don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Čilipima.
Misu je namijenio za vječni mir pokojnih političkih zatvorenika kao i za žive političke stradalnike da se odgovorno postave prema domovini. Otkud stradalnicima za krst časni i slobodu zlatnu toliko snage da su bili spremni umrijeti za ideale vjere i nacije, pitanje je na koje je u propovijedi pokušao dati odgovor župnik Barišić. U vjeri i Riječi Božjoj nalazili su snagu, ali kršćanska vjera nije tek prihvaćanje i slušanje Riječi Božje nego je ona i nasljedovanje Krista, istaknuo je propovjednik. Bez toga bi Krist bio samo utemeljitelj jedne od religija. Govoreći o duhu našeg vremena don Josip je poručio kako mu se treba suprotstaviti življenjem viših vrednota poput zaštite života, zauzimanja za istinu, njegovanjem poštenja, poštivanjem ljudskog dostojanstva i sl. Opisujući stanje u današnjem društvu u kojem nemoral zauzima sve više mjesta propovjednik je istaknuo kako o nama ovisi hoće li nam oduzeti naše vrednote. Nitko nam ih ne može oduzeti ako mu ih ne damo. Neka nam vjera postane život, a život svjedočanstvo, zaključio je župnik Barišić. Euharistijsko slavlje završeno je pjevanjem hrvatske himne "Lijepa naša domovino."
Kako se ovaj dan obilježava i kao Dan hrvatskih političkih zatvorenika na misi su se okupili članovi dubrovačke podružnice Društva hrvatskih političkih zatvorenika kao i članovi obitelji žrtava komunističkog sustava.

Angelina Tadić