Dubrovačka Biskupija

Obiteljsko savjetovalište predstavljeno na prvoj proslavi dana Odjela za psihologiju HKS-a

Obiteljsko savjetovalište predstavljeno na prvoj proslavi dana Odjela za psihologiju HKS-a

 

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije predstavilo je svoj rad na prvoj proslavi dana Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u četvrtak, 11. svibnja, u Zagrebu. Ovaj sveučilišni odjel za svog zaštitnika izabrao je sv. Leopolda Bogdana Mandića pa je proslava upriličena dan uoči samog blagdana. A kako je prva knjiga Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije „Providnosti ususret“ upravo knjiga temeljena na životopisu sv. Leopolda, nju su na ovoj svečanosti predstavili recezent knjige i, između ostalog, profesor ­­­­­na HKS-u dr. sc. Josip Bošnjaković i autor knjige mr. sc. Vinko Rožić.

 

Rad dubrovačkog crkvenog savjetovališta predstavila je voditeljica mr. sc. Kristina Rožić koja je istaknula razlog osnivanja te smisao postojanja i razvoja Savjetovališta te tri glavna strateška cilja kojima se taj smisao ostvaruje. Unutar istih, ukratko je predstavila programe, događanja i publikacije s posebnim naglaskom na razvoj neformalnog mentorstva i volonterstva. Kazala je kako se Savjetovalište vodi i nadahnjuje geslom „Od ljudi za ljude“, koje je biskupsko geslo dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, te da u svom pristupu kroz otvoreni organizacijski model po kojemu djeluje, Savjetovalište prepoznaje potrebe društva, od pojedinaca do institucija, udruga i organizacija, napose tamo gdje ne postoje programi podrške i adekvatne stručne pomoći. Istaknula je i kako pomoć u savjetodavnom radu u duhovnoj dimenziji rado pružaju svećenici, redovnici i redovnice.   Savjetovanje i osnaživanje osobe u svim njezinim dimenzijama je srce rada savjetovališta, a uz savjetovanje, nastoji se preventivnim projektima educirati mlade kao i odrasle osobe kako bi se lakše suočavali sa životnim izazovima i na njih na pravi način odgovarali. „Mi želimo obuhvatiti život i ono što je puls života, a to je čovjek i to brat čovjek, poglavito kada je na periferiji a da možda ni sam toga nije svjestan“, zaključila je voditeljica Rožić.

 

Dr. Bošnjaković je, govoreći o knjizi „Providnosti ususret“, kazao kako je djelce, koje se može pročitati u jedno poslijepodne, napisano kao roman koji prati život hrvatskog sveca iz Herceg Novog od rođenja do smrti, a „pisanje je popraćeno mnoštvom međuljudskih odnosa između Bogdana i njegovih roditelja, braće i sestara, Leopolda i njegove subraće redovnika, fra Leopolda i njegovih penitenata te fra Leopolda Bogdana Mandića i hrvatskog puka koji ga po odluci pape Ivana Pavla II., štuje kao sveca.“ Autor Rožić je kazao kako je ovom knjigom nastojao prenijeti istinu i poruku koju je svetac živio te kako se nada da je u tome uspio. Posebice je istaknuo Leopoldovu poniznost kao vrlinu koja ga je vodila pravim putem. „Sve poteškoće je uspio nadvladati s velikom vjerom i nadom da ono što vjeruje je istina i tu istinu je slijedio, potkatkad odustajući od svojih velikih htijenja i poslušavši one koji su u trenutku znali više, idući tako providnosti ususret“.

 

Petero volontera Savjetovališta Marija Ivanković, Paula Ivanković, Katarina Rožić, Ana Ćuk i Tea Kuzek su svojim svjedočanstvima s naglascima na ono što je njima osobno donijelo iskustvo volontiranja u programima Obiteljskog savjetovališta približili važnost i ljepotu volontiranja u savjetovalištima. Suradnica Obiteljskog savjetovališta Maja Jakšić, mr. spec. kriznih situacija, ukazala je na potrebu psihoterapeutskog djelovanja u savjetovalištima i ukratko iznijela programe u kojima sudjeluje u Savjetovalištu, a voditeljica Ureda za medije Angelina Tadić naglasila je važnost primjerenog komuniciranja javnosti brojnih pozitivnih sadržaja i programa koje savjetovalište nudi čime se pridonosi pozitivnoj slici Crkve u javnosti.

 

Proslava dana Odjela za psihologiju počela je misnim slavljem u kapelici sveučilišta koje je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić, a pjevanje na misi predvodili su mladi članovi zbora sveučilišta. Mons. Puljić je, uz ostalo, kazao kako je sv. Leopold bio„apostol ispovjedaonice i najbolji poznavatelj ljudske duše" te čestitao odjelu na odabiru ovoga sveca za zaštitnika, sveca „koji nam govori o velikom otajstvu beskrajne Božje dobrote koja nas raduje i dira“. Na misi je nadbiskup Puljić priopćio okupljenima kako će u rujnu u Hrvatsku ponovo doći tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića, a vjernici će imati prigodu za molitvu pored njegovih zemnih ostataka u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Rijeci te u Boki Kotorskoj točnije u njegovom rodnom Herceg Novom.

 

U dvorani blaženog Alojzija kard. Stepinca nazočne su pozdravili dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta i pročelnica Odjela za psihologiju dr. sc. Ljiljana Pačić Turk. Mons. Puljić, koji je i sam doktor psihologije, održao je prigodno predavanje „Abraham H. Maslow (1908.-1970.) - pokretač humanističkog pravca u psihologiji“.

 

Pročelnica Pačić Turk predstavila je organizaciju i rad Centra za psihološko savjetovanje HKS-a koji će na jesen započeti s radom, a nadbiskup Puljić u pratnji rektora, pročelnice i drugih profesora blagoslovio je prostorije Centra.

 

Studenti su za kraj priredili prigodan program kojim su podsjetili na radosne trenutke studentskog života na HKS-u, a pročelnica Pačić Turk i rektor Tanjić zahvalili su svima na sudjelovanju i organizaciji prvog dana Odjela za psihologiju HKS-a.

 

Volonteri i suradnici Obiteljskog savjetovališta su se na svom putu u Zagreb zaustavili u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu u kojoj se posebno slavi bl. Leopold Bogdan Mandić, pomolili se i čestitali kapucinima nadolazeći blagdan sv. Leopolda. Također su posjetili udrugu „Providnost“ koja se brine za resocijalizaciju osoba koje se vraćaju iz komuna nakon liječenja od ovisnosti i koja im, uz toplu podržavajuću obiteljsku atmosferu, pruža i razne vrste potrebne pomoći kako bi se ponovo uklopili u društvo.

 

Angelina Tadić