Dubrovačka Biskupija

Fra Miro Babić u katedrali govorio o svojoj misiji u Africi

Fra Miro Babić u katedrali govorio o svojoj misiji u Africi

 

U dubrovačkoj katedrali u nedjelju, 6. kolovoza, misno slavlje predvodio je mladi hrvatski misionar fra Miro Babić. Veliki broj vjernika okupio se na misi kako bi mogli čuti riječ i svjedočanstvo misionara Babića o njegovoj misiji u Keniji gdje vodi sirotište za djecu „Mali dom sv. Ante“.

 

U propovijedi je misionar Babić kazao kako je po prvom dolasku u Afriku osjetio slabost i nesigurnost, ali i da se uz nadu i vjeru u Isusa Krista zadržao u Keniji s misli kako može doprinijeti boljem životu na prostoru u koji je stigao. Dodao je i kako se radeći brojne projekte lako zaboravi da nema vode, struje, cesta, svega onog što je nama „normalno“, te da ga je oduševilo veselje i ples ljudi na misama čija su lica uvijek nasmiješena. Istaknuo je i kako mu je najvažniji cilj rad na školovanju mladih ljudi, jer im je obrazovanje ulaznica za bolji i sigurniji život, ali i cjeloživotno obrazovanje i vraćanje nade u vrijednost svih života. Kazao je također i kako je potrebno raditi dobro, a ne samo govoriti o dobru.

 

Fra Miro Babić Dubrovnik je posjetio u sklopu svog godišnjeg odmora. Sirotište za djecu „Mali dom sv. Ante“ koji misionar Babić vodi je dom za siročad, ali i napuštenu djecu koja su često ostavljena da umru u teškoj afričkoj svakodnevnici, jer se bolest i zdravstveni nedostaci još uvijek po tradicionalnim vjerovanjima smatraju prokletstvom za obitelj.

 

Svi koji su došli poslušati riječ ovog karizmatičnog misionara mogli su ujedno i kupiti narukvice prijateljstva koje se izrađuju u misiji, i na taj način omogućiti daljnji uspješan rad „Malog doma“. Akcija je bila i više nego uspješna, a Dubrovčani su još jednom pokazali veliko srce. Prodajom narukvica i donacijama skupljeno je oko 25 tisuća kuna, koje će misionar Babić po povratku u Mali dom iskoristiti na najbolji mogući način, o čemu redovito izvještava na web i Facebook stranici "Malog doma".

 

Misionar Babić u selu vodi i veliku srednju školu u kojoj obrazuje i hrani preko 350 učenika. Iza njega je još jedan uspješan projekt, mobilna klinika bez liječnika koja se oslanja na rad jedne medicinske sestre i tehničara i predstavlja jedinu medicinsku pomoć lokalnom stanovništvu. Uspjeli su cijepljenjem iskorijeniti dječju paralizu, bore se protiv epidemije HIV-a, osiguravaju lijekove za malariju, suzbijaju pothranjenost djece što je uz malariju najčešći uzrok smrtnosti.

 

Uz katedralnog župnika don Stanka Lasića i katedralnog župnog vikara don Marina Lučića osoba koja je zaslužna za dolazak misionara Babića je i naša sugrađanka Tereza Buconić.

 

N.S./T.B.

Foto: Tereza Buconić