Dubrovačka Biskupija

Biskup predvodio misu uz 70. obljetnicu Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku

Biskup predvodio misu uz 70. obljetnicu Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u srijedu, 29. studenog u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je misno slavlje uz proslavu 70. obljetnice Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku.

 

Na misi su sudjelovali ravnatelj škole Antun Perušina, profesori, učenici i ostali djelatnici škole, a na početku je vjeroučitelj i vijećnik u Gradskom vijeću Krešimir Marković pozdravio sve okupljene. Kazao je kako je prije 70 godina ova škola upisala prvu generaciju učenika što je cijeli ljudski vijek, a kroz to vrijeme  kroz školu su prolazile tisuće učenika turističkog i ugostiteljskog usmjerenja te je ona stvarna koljevka razvoja ovih kadrova za kvalitetan razvoj turizma i ugostiteljstva u Dubrovniku i šire. Podsjetio je i da je sv. Pavao prije deset godina uzet za zaštitnika škole, a razlog za to je bilo njegovo misionarsko djelovanje i putovanje diljem ondašnjeg svijeta na kojem je „drobio-pripremao Božju riječ, servirao-donosio je ljudima kao najbolju ponudu za njih i njihov život“.

 

Biskup Uzinić je čestitao djelatnicima i učenicima škole 70. obljetnicu te se u propovijedi osvrnuo na misna čitanja na temelju kojih je izdvojio neke poruke za nastavnike i učenike škole.

 

Isus u evanđelju dana govori o progonstvu onih koji su njegovi a istovremeno im obećava svoju blizinu, podršku i pomoć, rekao je biskup Uzinić dodavši kako je Crkva kroz cijelu svoju povijest bila izložena progonima, a to je i danas. No uvijek je s Crkvom bio i njezin Gospodin, pa se i danas ostvaruje Tertulijanova rečenica: Krv mučenika je sjeme kršćana.

 

U svim zanimanjima kao kršćani svjedočiti Kristov vrijednosni sustav

 

Nisu samo progonstva ono s čim se mi danas kao kršćani suočavamo nego su to i različite ponude koje pred nas stavlja svijet, a koje su često u suprotnosti s porukom evanđelja Isusa Krista, kazao je biskup i upitao se što u tim okolnostima znači biti mučenik. To znači biti svjedok Isusa Krista i njegovog vrijednosnog sustava ne samo umirući nego još više živeći kao svjedoci. Evanđelje nam govori da je to način na koji mi trebamo živjeti i svoja zvanja i zanimanja, nastavio je biskup te povezao evanđeosku poruku sa 70. obljetnicom TUŠ-a i dodao da svjedocima Isusa Krista trebaju biti i kršćani koji su profesori kao i kršćani koji su učenici i koji se u školi pripremaju za zanimanja: kuhara, pomoćnih kuhara, konobara, turističko-hotelijerskih komercijalista ili hotelijersko-turističkih tehničara. Svima Isus u evanđelju poručuje: „Svojom ćete se postojanošću spasiti“, podsjetio je biskup i protumačio da to znači da unatoč svim izazovima, iskušenjima i prijetnjama treba živjeti kao svjedoci Isusa Krista i njegovog vrijednosnog sustava.

 

Govoreći o prvom čitanju koje izvješćuje o gozbi kod kralja Baltazara u koju su bili uključeni ondašnji kuhari i konobari i sva ostala zanimanja sukladno onom vremenu, biskup je naglasio trenutak kada se opijenost, u ovom slučaju vinom,  pretvorila u bahatost i svetogrđe. Opijenost, ne samo vinom, može u vašim zanimanjima, ali i u drugima, proizvesti negativne učinke. Biskup je tome pridodao i „opijenost moću, bogatstvom, čašću, ugledom, slavom“ te nastavio da kad čovjek bude opijen bilo čime od toga on prestaje rezonirati na pravi način pretvarajući sebe i druge oko sebe u ono što ne bi trebalo biti, pogrđujući Boga i čineći štetu drugima. To uvijek nosi posljedice. U misnom čitanju se govori kako je kralj prestao biti opijen u trenutku kada ruka na zidu ispisuje: Izmjeren, izvagan i podijeljen. Važno je da uočimo uzroke i posljedice. Uzrok je bahatost, a ove tri riječi su posljedice.

 

Biskup je nastavio kako se osobito u zanimanjima za koje škola osposobljuje - a koja danas s pravom zahvaljuje jer je podigla turističko-ugostiteljsku ponudu na jednu višu razinu u proteklih 70 godina - mogu događati opojenosti slične ovim biblijskim zbog velikog novca koji je u tim zanimanjima u opticaju. Događa se da su zamijenjeni ciljevi i sredstva. „Da nam nije na prvom mjestu ni turist a još manje naš vlastiti sugrađanin, nego da nam je na prvom mjestu novac. A onda kad se to dogodi vrlo lako dolazi do negativnih posljedica“.

 

Graditi budućnost s pravim vrijednostima


Biskup je pozvao nove generacije budućih turističkih i ugostiteljskih djelatnika da budu drugačije. Potaknuo je profesore da uz znanja i vještine koje prenose učenicima unose i novi pogled kojim će oni stvarnost i ono što rade gledati u drugačijem kontekstu. Jer se bez pravih vrijednosti sve može vrlo lako urušiti kao kula od karata. Dodao je i važnost zahvalnosti za sve što smo u Gradu naslijedili a što su napravile prošle generacije, a ova obljetnica je prilika za svojevrstan ispit savjesti u ovom vremenu kako bi se gradila bolja i kvalitetnija budućnost u službi drugima. Neka vas u svemu tome prati zagovor vašeg zaštitnika sv. Pavla, poželio je biskup učenicima i profesorima škole.

 

Liturgijsko pjevanje animirao je bračni par Jelena i Stijepo Gleđ, a učenici i profesori su čitali čitanja i molitvu vjernika te sudjelovali u prinosu darova na oltar. Na misi se također molilo i za sve pokojne nastavnike i učenike.

 

Škola ovu visoku obljetnicu obilježava nizom zanimljivih događanja od 28. studenog do 1. prosinca.

 

Angelina Tadić