Dubrovačka Biskupija

Svetkovina Tijelova ili Korosanti u župi Rožat

Svetkovina Tijelova ili Korosanti u župi Rožat

„Gospodine Isuse Kriste, u divnom otajstvu ostavio si nam spomen svoje Muke. Daj da tako slavimo svete tajne tvoga tijela i krvi da vazda uživamo plod tvog otkupljenja. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen!“- zborna je molitva koja je na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 7. lipnja odjekivala crkvama diljem naše biskupije, Hrvatske i svijeta.

Zborna molitva odjekivala je i u jutarnjim satima u župi Uznesenja Marijina u Rožatu gdje su se okupili vjernici Rijeke dubrovačke da bi proslavili svetkovinu Tijelova. Hodočasnici iz gornje Rijeke dubrovačke, iz Šumeta, Knežice i Komolca, krenuli su pješice u procesiji iz Komolca – s Tenturije, za svojim barjacima i okićenim križevima svojih bratstava, prema matičnoj crkvi Uznesenja Marijina u Rožatu. Po starom običaju pred crkvom dočekali su ih „domaćini“ i uslijedio je poklon barjaka kao izraz dobrodošlice. Misno slavlje predvodio je župnik fra Božidar Šustić koji je u propovijedi pokušao još jednom okupljenim vjernicima pojasniti važnost svete mise. Posvijestio je kako se na misnom slavlju okupljamo da bi zajednički molili i ispovjedili svoju vjeru u Uskrslog Gospodina. „U misnim čitanjima slušamo kako je Bog pomagao Izraelski narod kroz čitavu njegovu povijest, a upravo to nastavlja činiti i nama, danas u 21. stoljeću. Od nas traži samo da mu vjerujemo, srcem vjerujemo. Pitam vas, kad je Isus ozdravljao ljude što ih je pitao? Pitao je vjeruješ li! Ako je odgovor bio: Vjerujem! Isus bi odgovorio: Neka ti bude po tvojoj vjeri! I ozdravi ta osoba - stoji pisano u Svetom pismu.“- podsjetio je fra Božidar i potakao prisutne da preispitaju svoju vjeru i odnos prema Isusu pogotovo prema sakramentima pomirenja i svete pričesti.

Prije završetka misnog slavlja uslijedila je procesija oko crkve sa Presvetim Oltarskim Sakramentom, koja se zaustavljala na četiri mjesta na kojima su se pjevajući molili zazivi prisutnom Gospodinu za oslobođenje od bolesti, pogrdne psovke i prirodnih nevolja.

U nastavku pogledajte video zapis u kojem je g. Marko Gleđ, član bratovštine Sv. Kuzme i Damjana iz Knežice, objasnio običaje u župi Rožat vezane uz proslavu svetkovine Tijelova odnosno "Korosanata" kako se ova svetkovina još i naziva u dubrovačkom kraju.

Medij