• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

1. nedjelja korizme (B), 2018.

1. nedjelja korizme (B), 2018.

U Isusovim kušnjama možemo prepoznati svoje kušnje. Ali s Isusom ih možemo i pobijediti.

1. korizmena nedjelja (B), 2018.

Kao i svake godine liturgija prve korizmene nedjelje nas s Isusom odvodi u pustinju. Ove nas godine na tom putu prati evanđelist Marko koji je u svom opisu veoma sažet, ali i dubok. Kaže nam da je Isus u pustinju otišao nadahnut od Duha. To je isti onaj Duh koji je kod krštenja na Jordanu sišao na Isusa u liku goluba, dok se čuo Očev glas s neba: „Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Mk 1, 11)

Evanđelist nam kaže i da je Isus u pustinji boravio četrdeset dana, da ga je iskušavao Sotona, da je bio sa zvijerima i da su mu anđeli služili. Ovaj broj četrdeset je pun simbolike. Boraveći četrdeset dana u pustinji Isus je proživio četrdesetogodišnje pustinjsko iskustvo izabranog naroda na putu iz egipatskog sužanjstva prema Obećanoj zemlji. Broj četrdeset podsjeća i na dva starozavjetna saveza: onaj s Noom o kojemu su progovorila oba današnja čitanja, a koji se dogodio nakon četrdesetodnevnog potopa u kojem autor drugog čitanja vidi protulik kršenja, i onaj s Mojsijem, koji se dogodio nakon njegovog četrdesetodnevnog boravka na Sinaju.

Evanđelist ne govori ništa o sadržaju kušnji. To nam omogućuje da mi u njegovim kušnjama možemo prepoznati i svoje vlastite kušnje. Krštenjem smo s Bogom sklopili savez, postali smo njegovi sinovi i kćeri, ali time nismo postali savršeni. I dalje smo slabi i grešni ljudi koji mogu biti kušani. Da se zbog toga ne bismo obeshrabrili, važno nam je znati da ni Isus nije bilo oslobođen kušnje. I da je on pobijedio kušnje. Ali i naučiti da i mi možemo, gledajući u njega i njegov primjer, pobijediti kušnje u pustinjama vlastitog života. Da bi se dogodila ta naša pobjeda, korizma nas, zajedno s Isusom koji se nakon pustinje vratio u Galileju i počeo propovijedati evanđelje Božje, poziva na obraćenje.

S nadom da ćemo se odazvati tom korizmenom pozivu na obraćenje i, uz pomoć molitve, milostinje i posta, krenuti ususret proslavi Uskrsa, ali i svom vlastitom uskrsnuću s Kristom, svima želim radosnu i svetu korizmu!

Za one koji žele više:

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=677:razmi%C5%A1ljanje-uz-1-korizmenu-nedjelju-b-2012&Itemid=531

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=3084:1-korizmena-nedjelja-b-2015&Itemid=531

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)